Birçok rivayette bahsediliyordu: Çok enteresan bir yapı gibi duruyor

Tokat’ın Niksar ilçesinde bulunan Efkerit Vadisi'nde dağın yamacında oyularak yapılan tapınak görenleri şaşkına çevirdi. Birçok rivayete de konu olduğu belirtilen tapınağın Anadolu'da yaşayan ilk kavme ait olduğu söyleniyor.

22.04.2023-11:12 - (Son Güncelleme: 22.04.2023-17:02) Birçok rivayette bahsediliyordu: Çok enteresan bir yapı gibi duruyor

Anadolu’da yaşamış ilk kavme ait olduğu söylenen Tokat’ın Niksar ilçesinde bulunan Efkerit Vadisi'nde dağın yamacında oyularak yapılan tapınak görenleri şaşırtıyor. Yamaçtaki ilginç ilkel yapının, Danişmentli devleti tarafından cephanelik ve Hristiyan din adamları tarafından tapınak olarak kullanıldığı ileri sürülüyor. Bölge halkı tarafından yapının turizme kazandırılması bekleniyor.

Çok enteresan bir yapı gibi duruyor

Dağ yamacında bulunan yapı hakkında birçok rivayetin bulunduğunu belirten Sedat Öztürk, "Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan Efkerit Vadisi'ndeyiz. Burada Anadolu'nun ilk kavmi olan Luvilere ait olduğu düşünülen bir tapınak var. Dağın yamacına oyulmuş çok enteresan bir yapı gibi duruyor. Bu tapınak hakkında çeşitli rivayetler var, bu rivayetlerden bir tanesi Luvi kavminin Nuh Tufanı'ndan kaçmak ve korunmak amaçlı yaptırdığı söyleniyor. Diğer bir rivayete göreyse Danışmentli hükümdarın burayı silah deposu olarak kullandığı söyleniyor. Başka bir rivayete göreyse Hristiyan din adamlarının burada inzivaya çekildiği iddia ediliyor. Halkın bu bölgeye turizm açısından bakış açısı var. Turizme kazandırılmasını istiyorlar" dedi.

Tokat Mağara

Nuh Tufanı’ndan kaçan bir kavmin oraya sığındığı söyleniyor

Serenli kasabası Beyazıt Mahallesi muhtarı Salih karabacak, vadinin turizm için uygun olduğunu belirterek, "Efkerit Vadisi çok eskiye dayanan, gelmeye ve görmeye değer bir yer. Turizme kazandırılmasını arzu ediyoruz. Vadide bir tapınak var, Nuh Tufanı'ndan kaçan bir kavmin oraya sığındığı söyleniyor. Tapınağın turizme elverişli olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. (İHA)

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal