12.07.2021-10:15 (Son Güncelleme:08.03.2022-09:25)


1

Birbirlerini 12 yıldır göremeyen Suriyeli baba ve kız İstanbul'da buluştu. Dakikalarca birbirlerine sarılan baba ve kızın halleri duygulandırdı.



2

Ammar Haydar, Esad rejimine karşı Suriye'de mücadele ediyordu. Bir çok kez hapis cezasına çarptırılan baba, baskılar sebebi ile kızı ve eşini Ürdün'e gönderdi. Bundan sonra buluşmak isteseler de bir türlü mümkün olmadı.



3

Ammar Haydar ve kızı Merve Haydar bu buluşmanın ardından kameralara konuştular. Baba ve kız ne kadar mutlu olduklarından ve hep bu buluşmayı hayal ettiklerinden bahsetti. Ammar Haydar, ailesiyle bir arada Türkiye'de yaşamak istediğini belirtti.



4

Haydar, cezaevinde işkence gördüğünden ve ülkesinde insan hakları ihlalleri olduğundan da bahsetti. Ülkesinde rejime karşıt olduğu için uzun süre hapis yattığını ardından Türkiye'ye geldiğini söyledi.



5

Baba Haydar, Ürdün'e gitmek istemiş fakat Ürdün mülteci almadığı için gidememiş. Şuanda Türkiye'de ailecek kalmak istiyorlar. Baba bir çok kez Avrupa'ya geçmeye çalıştığını fakat her seferinde Yunanistan'da yakalandığını da söyledi.



6

2011 yılına kadar cezaevinde kaldığını anlatan Haydar; 'Esad, genel bir af çıkardığı için tüm siyasiler serbest kaldı. Ben de bundan dolayı çıktım. Tüm insanlar, Esad rejimine karşı çıkmaya başlamıştı. Orada ben de aktif bir rol aldım.' dedi. Haydar, 2014 yılında tekrar tutuklandığını ve çok işkence gördüğünü söyledi. Haydar; 'Çok işkence yaptılar. 2 metrelik alan içinde 17 kişi vardı. Lavabo aynı yerdeydi. 1 aylık süreçte her gün gözlerimin önünde 3-4 kişi öldürülüyordu. Oradaki insanlar normal insanlar değildi. Rejim bile kontrol edemiyordu onları. Çok acımasız insanlardı. 1 ay sonra sağlık durumum çok kötüleşti ve biraz da şansın yardımıyla çıkabildim.' sözleri ile gördüğü işkenceyi anlattı.



7

Haydar, 2009'da cezaevine girmesinden bu yana eşini ve kızını görmediğini belirtti. Kızını gördüğünde ne kadar mutlu olduğunu ve yaşanılan süreci: "Bu kavuşma anı 12 yıl boyunca beynimde vardı. Yatmadan önce bu buluşmayı hayal ediyordum. Sonra 'Bu buluşma olacak mı?' diye kendi kendime soruyordum ve 'Evet olacak eminim?' şeklinde cevap veriyordum. Havalimanına geldiğimiz zaman çok mutluydum. Bu mutluluğu kelimelerle ifade edemem. Bir kaygım vardı, yıllar önce bıraktığım küçük kuzumu aynı şekilde görebilecek miydim? Aynı sevgiyle hissedebilecek miydim? Onu gördüğümde mutluluğumu tarif edecek bir kelime yok. Bir haftadır ailem burada. Türkiye'ye gelmek için vizeye ihtiyaçları vardı. Vize masraflarını dahi ödeyecek param yoktu. Vatandaşlık alan Suriyeli bir arkadaşım davetiye yolladı ve öylece Türkiye'ye gelebildiler. 15 gün için buradalar. İkamet tezkeresi için başvurdular inşallah kabul görür ve bundan sonra ayrılmayız. Burada kalmalarını çok istiyorum" şeklinde anlattı.



8

Merve Haydar babasını çok özlediğini ve yabancı bir ülkede babasız yaşamın çok zor olduğunu anlattı. Merve Haydar, 12 yıl boyunca babasını görme hayaliyle yaşadığını sözlerine ekledi. Merve Haydar, "Çocuklar babalarıyla gezerken onlara çok özenir ve üzülürdüm. 'Babamla bulaşacağım.' diye hayal kurmak beni mutlu ediyordu. Bu 12 yıl boyunca zaman zaman telefonla görüştük ve görüntülü konuştuk. Her seferinde bir buluşma ihtimali doğuyordu ancak bir şekilde bu planlarımız bozuluyordu. Defalarca kez böyle oldu. Her seferinde her tür hazırlığı yapıyorduk ancak bir engel çıkıyordu. Bu seferki buluşma planını konuştuğumuzda içime doğdu babamı bu kez göreceğim diye. Çıkış kapısında babamı görünce sıkı sıkı sarıldım. Biraz uzaklaşıp yüzüne bakıp tekrar sarıldım.' diyerek duygularını ifade etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR