Bir zamanların Korona’sı: Çiçek hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Meşhur hikâyedir 1796 yılında modern aşılamanın keşfedilmesine kadar bütün Avrupa, Osmanlı’nın yöntemini kullanırdı. Avrupa, çiçek hastalığından kırılırken; Lady Montagu’nun eseri üzerine İngiliz veliahdının oğlu da dahil pek çok İngiliz, Türk tipi aşılama sayesinde çiçek hastalığından korunduğu söylenmektedir. Salgının başladığı yıllarda nüfusun neredeyse yüzde 90’ının yok olmasına sebep olan çiçek hastalığı, variola virüsünden kaynaklanan bir sağlık sorunudur.

26.12.2023-15:05 - (Son Güncelleme: 26.12.2023-15:05) Bir zamanların Korona’sı: Çiçek hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Çiçek hastalığı olan hastalarda ateş ve belirgin deri döküntüleri oluşur. Hasta kişinin öksürmesi, konuşması gibi durumlarda solunum yolu ile bir başkasına kolayca bulaşabilir. Peki, çiçek hastalığı nedir? Çiçek hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında bilgilere haberimizde ulaşabilirsiniz. Çiçek hastalığını ayrıntılı bir şekilde ele aldık. İşte detaylar…

Çoğunlukla çocuklarda görülür

Günümüzde çiçek hastalığının yok olmuş gibi gözüküyor desek yeridir. Her yaştaki insanı etkileyebilen bir hastalıktır ancak çoğunlukla çocuklarda görülür. Hastalık deride ciddi yaralar oluşmasına sebep olur. Kulak, burun ve ağız içlerinde bile meydana gelen bu yaralar hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Çiçek hastalığı nedir? Çiçek hastalığı belirtileri ve tedavisinde nasıl bir yol izlenir?

Çiçek hastalığı

Çiçek hastalığı nedir?

Ünlü Ozan Aşık Veysel’in gözlerine kaybetmesine sebep olan çiçek hastalığı, isim benzerliğinden dolayı su çiçeği ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Virüs kökenli olan bir rahatsızlıktır. Hastalık sırasında vücutta yol açtığı derin kabarıklar nedeniyle çiçek hastalığı adını almış olup suçiçeği hastalığından daha da tehlikelidir. 

Çiçek hastalığı

Belirtileri nelerdir?

İlk etapta hemen bir belirti görünmeyebilir. Kişi variola virüsüne maruz kaldıktan sonra ortalama 7-14 gün boyu kuluçkada yatar. Kuluçka döneminden sonra ortaya çıkan belirtiler şunlardır; ‘‘Yüksek ateş, İshal, Baş ağrısı ve baş dönmesi, Halsizlik, Kusma, Titreme, Kaşıntı, Ciltte kabarık döküntüler, Hazımsızlık’’ bu belirtilere dikkat edebilirsiniz.

Çiçek hastalığı

Çiçek hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Çiçek hastalığında korunmak için geliştirilen aşı uygulaması enfeksiyon ile yeni temas eden kişilerde hastalığı hafifletme veya önlemek için uygulanabiliyor. Şimdiye dek uygulanan aşılar ile variola virüsü yok edilmiştir. Virüsün bulaştığı hasta ilk 3 gün içinde aşı uygulaması ile hastalığı kolayca atlatabilir. Virüse maruz kalınmasının ardından 1 hafta içinde aşının uygulanması hastalığın semptomlarını ve şiddetini azalmaya yardımcı olur. Ancak döküntüler oluştuğunda aşı, iyileşmek için bir etki ya da fayda sağlamamaktadır.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal