Bir zam daha! Elektrikli otomobillerde gümrük vergisi yüzde 20'ye yükseldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği karar ile ithal elektrikli otomobil modellerinde gümrük vergisi yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltildi. İklim Eylem Planı'na göre bu araçların yaygınlaştırılmasına destek çıkılmalı.

28.07.2022-16:59 - (Son Güncelleme: 28.07.2022-16:59) Bir zam daha! Elektrikli otomobillerde gümrük vergisi yüzde 20'ye yükseldi

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan habere göre ithalatta ilave gümrük vergisi uygulanmasına ilişkin kararda değişiklik yapılmasına dair karar ile ithalatında ilave gümrük vergisi alınacak ürünleri gösteren listeye elektrikli otomobiller de eklendi. Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTP), 'Sadece elektrik motorundan tahrikli olanlar.' başlığı altında elektrikli araçların ithalatında yüzde 10 ilave gümrük vergisi oranı yüzde 20'e çıkartıldı. Verilen karar 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

Elektrikli otomobiller desteklenmeli

Elektrikli otomobiller desteklenmeli

Alternatif yakıtlı araçlar, iklim değişikliğine karşı alınacak önlemler arasında en başlarda yer alıyor. Türkiye'nin 2011 ile 2023 yıllarını kapsayan İklim Eylem Planı'nda hedef ulaşım sektöründe alternatif yakıt ve temiz araç teknolojilerinin kullanımının yaygınlaştırılması. 2023 yılına kadar alternatif yakıt ve temiz araç kullanımını arttırmaya yönelik yasal düzenlemelerin yapılması ve kapasitenin geliştirilmesi. Motorlu araçlarda sera gazı emisyonunun azaltılması amacıyla vergilendirme sisteminde yapılacak düzenlemelere ilişkin çalışmaların başlatılması yer alıyor.

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal