Bir Sürü Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Bir sürü’ de onlardan biri. Peki; bir sürü mü birsürü mü, bitişik mi ayrı mı, TDK doğru yazılışı ne, içinde ‘bir sürü’ geçen cümleler neler?

02.05.2020-08:47 - (Son Güncelleme: 22.01.2022-13:30) Bir Sürü Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "bir sürü"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "bir sürü" olarak ortaya çıkıyor. Yani ayrı yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “birsürü” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “bir sürü” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Pek çok”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Bir sürü dedikodudan çekindim, eksik olmasın muhtar pek açgözlü değilmiş. (Aka Gündüz)

- Bir yığın laf, bir sürü kanun maddesi, sonuç gene sıfır... (Talip Apaydın)

- Bir sürü kitap okudu ama içindeki huzursuzluk azalmak yerine daha da büyüdü. (Jack London)

- Bir sürü bilinçdışı öğenin saldırısına uğrayan, bir o kadar başka öğenin yok saydığı ahlak bilinci, var olan bir niteliktir, her zaman da var olagelmiştir. (Jose Saramago)

- Yeterince güçlü değilim artık belleğim zayıflıyor bütün o bir sürü ayrıntıyı görebilecek göz kalmadı. (Franz Kafka)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal