Bir kaşığı bile bin derde deva! Şifa deposu yoğurt faydalarıyla büyülüyor

Mutfakların vazgeçilmez yiyeceği yoğurdun sağlığa faydalarıyla dikkat çekiyor. İçinde bulunan vitaminler ve minerallerle şifa deposu olan yoğurt Türk mutfağının önde gelen ürünleri arasında bulunuyor. Her yaş grubunun tüketmesi gereken yoğurdun faydaları saymakla bitmiyor. İşte yoğurdun faydaları…

02.06.2022-15:03 - (Son Güncelleme: 02.06.2022-15:12) Bir kaşığı bile bin derde deva! Şifa deposu yoğurt faydalarıyla büyülüyor

Türk mutfağının vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan yoğurdun faydaları saymakla bitmiyor. Sağlığa birçok faydası olan yoğurt, her yaştan insanın tüketmesi gereken bir yiyecektir. Yoğurt, sindirime yardımcı olarak bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır. Süte oranla daha az laktoz içermesi sindirimini kolaylaştırmaktadır. İçinde bulunan probiyotikler, vücudun bağışıklığına destek olur. Yapısında bulunan kalsiyum sayesinde kemiklerin güçlenmesini sağlarken diş sağlığını da korur. Osteoporoz yani kemik erimesi hastalığının önlenmesinde yardımcı bir yiyecektir. Büyüme çağında olan bireylerin, hamilelerin ve emzirme döneminde olanların kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. 

Yoğurdun içeriğinde fosfor da bulunur. Fosfor, DNA ve RNA moleküllerinin yapı taşını oluşturur. Fosfor, hücrelerdeki enerji döngüsüne destek olur. 200 g yarım yağlı yoğurtta yüzde 36 oranında karbonhidrat, yüzde 32 oranında protein ve yüzde 32 oranında yağ bulunur. 1 kase yoğurt 100 kaloridir. 

Yoğurt

Yoğurtta bulunan vitamin ve mineraller

Yoğurtta; 6.8 g protein, 3,5 g yağ, 8.2 g karbonhidrat, 100 mg sodyum, 320 mg potasyum, 230 mg kalsiyum, 200 mg fosfor ve 10 mg kolesterol bulunur.

Yoğurdun suyunun faydaları

Yoğurt bakterilerinde B1, B2, B3 vitaminleri sentezlenir. Bu vitaminler cilt sağlığına iyi gelir. Yoğurdun suyunda bu vitaminlerden bolca bulunur ve yoğurdun yeşil suyunun dökülmemesi söylenir. Suyun içinde bulunan riboflavin, büyümeden doku yenilenmesine kadar pek çok fayda sağlar. Yoğurt günün her öğününde tüketilebilir. 

Yoğurt1

Bir günde tüketilecek yoğurt miktarı, gün içinde tüketilen süt ürünlerinin miktarına göre değişiklik göstermektedir. Diğer sür ürünlerini tüketmeyen birisi, kalori ihtiyacını karşılamak için günde 3-4 kase yoğurt tüketebilir. Peynir ve süt gibi ürünleri tüketiyorsa, kişinin günde bir kase yoğurt tüketmesi yeterli olur. Hazır yoğurtların bazılarında ilave şeker ve katkı maddeleri bulunmaktadır. Bu nedenle tüketilen yoğurdun güvenilir ve doğal olmasına dikkat edilmelidir. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal