BioNTech ve AstraZeneca Aşıları İncelendi! Hangi Kovid-19 Aşısı Delta Varyantına Karşı Daha Etkili?

İlk olarak Hindistan’da görülen ve yayılma hızı daha etkili olan koronavirüs delta varyantına karşı, BioNTech ve AstraZeneca aşılarının hangisinin daha etkili olduğu araştırmasının sonuçları açıklandı.

23.07.2021-09:53 - (Son Güncelleme: 23.07.2021-10:04) BioNTech ve AstraZeneca Aşıları İncelendi! Hangi Kovid-19 Aşısı Delta Varyantına Karşı Daha Etkili?

Yaklaşık iki yıl kadar önce Çin’de başlayan ve hızla tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını, birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Son yılların en büyük salgılarından biri olan koronavirüsün önüne geçmek için üretilen Kovid-19 aşıları, salgının yayılma hızını yavaşlattı. Ancak Hindistan’da görülen ve delta varyantı olarak adlandırılan mutasyonlu koronavirüs, yayılma hızıyla tekrardan vakalar üzerinde etkili olmaya başladı. Bunun üzerine en çok merak edilen hangi Kovid-19 aşısı delta varyantına karşı daha koruyucu? Sorusu araştırılmaya başlandı. 

BİONTECH Mİ ASTRAZENECA MI DAHA ETKİLİ?

Tıp dergisi New England Journal of Medicine’da yayımlanan aşı  çalışmasında, Pfizer-BioNTech ve AstraZeneca aşılarının halihazırda dünyada baskın tür haline gelen Delta varyantı üzerindeki etkileri derinlemesine ele alındı. 

NTV'de yer alan habere göre, geçtiğimiz günlerde sonuçları yayımlanan raporda, Pfizer-BioNTech aşısının iki dozunun Delta varyantından kaynaklanan semptomatik vakaları önlemede yüzde 88 etkili olduğu belirtildi. 

Yapılan aşı çalışmasında, İki doz AstraZeneca aşısının ise Delta varyantına karşı yüzde 67 oranında etkili olduğu ifade edildi.

İKİ DOZ AŞI NEDEN ÖNEMLİ?

Yayımlanan raporda bir diğer önemli nokta ise aşıların etkinliğinin daha önce dünyada baskın tür haline gelen Alfa varyantına karşı etkinliğiyle hemen hemen aynı olduğuna dikkat çekilirken, iki doz aşı olmanın önemi tekrar hatırlatıldı. Aşıların şu an için delta varyantına karşı etkili olduğu belirtilsede, çalışma aşılarının dozunun yüksek düzeyli koruma için yeterli olmadığı raporda yer aldı. 

Hangi Kovid-19 aşısı delta varyantına karşı etkili?

TEK DOZDA ETKİNLİK YÜZDE 30'LARDA

Yine raporda yer alan bilgiye göre, Delta varyantına karşı bir doz Pfizer-BioNTech aşısının yüzde 36, bir doz AstraZeneca aşısının ise yaklaşık yüzde 30 etkili olduğuna dikkat çekildi. 

Public Health England araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmada, ‘İki aşı dozu alındıktan sonra Alfa varyantına kıyasla Delta varyantında aşı etkinliğinde yalnızca mütevazı farklılıklar kaydedildi’ ifadeleri yer aldı.

Daha önce İsrail’de yapılan çalışmada ise, iki doz Pfizer-BioNTech aşısının Delta varyantına karşı yüzde 70 koruma sağladığı belirtilmişti. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal