Biontech Aşılarının Yen Etkileri Çok Tartışıldı: Yapılan Testler Sonrası Gerçek Ortaya Çıktı

Kovid-19 Aşı randevusu alanların en çok merak ettiği Biontech aşısının yan etkileri var mı? Biontech aşısı yapıldıktan sonra nelere dikkat etmeliyiz? Gibi soruların tüm detaylarını haberimizde bir araya getirdik…

18.06.2021-11:51 - (Son Güncelleme: 18.06.2021-13:12)

Salgınla mücadelede en etkili yöntem şüphesiz ki geliştirilen Kovid-19 aşısı. Sağlık Bakanlığı’nın son yaptığı paylaşımlar sonra aşıya olan ilgi oldukça arttık. Aşı randevusu almak isteyenlerin ise en çok merak ettiği ise Biontech aşısının yan etkileri var mı? Biontech aşısı yapıldıktan sonra nelere dikkat etmeliyiz? Sorularının cevaplarını sizin için haberimizde topladık. İşte merak edilen detaylar…

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ne yazık ki birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Son yılların en büyük salgını olan Kovid-19’la mücadelede en önemli etken ise üretilen Kovid-19 aşıları oldu. Şu an ülkemizde biontech ve sinovac aşıları uygulanıyor. İki aşıda farklı yan etkiler gözlemlenmesi üzerine, bizde en çok talep edilen biontech aşısının yan etkilerini sizler için hazırladık. Gelin bu yan etkilere beraber bakalım.

BİONTECH AŞISI YAN ETKİLERİ NEDİR?

Salgını önlemek için üretilen Kovid- aşısı Biontech, yapılan araştırmalar ve yürütülen klinik çalışmalarda biontech aşısının ciddi bir yan etkisine rastlanmamıştır. Yaygın olarak aşı sonrası görülen belirtiler hafif seyirlidir. 

Biontech aşısı sonrası yaygın olarak görülen yan etkiler arasında;

-Yorgunluk

-Ateş

-Kusma

-Baş ağrısı

-İshal

-Aşı uygulanan bölgede ise;

-Kızarıklık

-Şişkinlik

-Yanma hissi

Şunu da belirtmek te fayda var. Nadirde olsa aşılarda alerjik reaksiyon görülmektedir. Yaygın belirtiler haricinde herhangi bir durumla karşılaşılması dahilinde hemen bir uzman hekime görünmelisiniz. 

biontech aşısı yan etkileri neler

BİONTECH AŞISINDAN SONRA YAN ETKİLERLE KARŞILAŞILDIĞINDA NE YAPILIR?

Aşı sonrası görülebilecek yan etkileri yukarıda sıralamıştık, sizde aşı sonrası bu tür yan etkilerle karşılaştıysanız bazı destekleyici yaklaşımlarla belirtilerinizi hafiflete bilirsiniz. Peki nedir bu yaklaşımlar? Gelin beraber bakalım.

Ağrı, Şişkinlik, Kızarıklık

En yangın yan etki aşı olan kolda görülen; kızarıklık, ağrı ve şişkinliktir. Bu tür durumla karşılaşırsanız eğer kolunuzu yüksek bir pozisyonda tutunuz, daha sonrası için soğu masajı yaparak şişkinlik ve yanma hissini hafifletebilirsiniz. Ağrılarınız içinse Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

Yorgunluk Hissi

İstirahat ediniz, yeterli sıvı almaya özen gösterin ve vücudunuzu esnetmek için ufak egzersizler yapın.

Hafif Ateş

Ateşlenme gibi bir yan etkiyle karşılaşırsanız, aşıdan sonra ki bir iki gün iyice dinlenin, sıvı tüketmeye dikkat edin, ateş düşürücü özelliği bulunan parasetamol ilaçlar kullanabilirsiniz. Ayrıca alacanız serin bir duşta ateşiniz için faydalı olabilir. 

biontech yan etki yapar mı

Baş Ağrısı

Buz ile baş masajı yapabilir, ağrınızın geçemediği durumlarda ise hafif ölçekli ağrı kesici kullanabilirsiniz. Ayrıca baş ağrınıza iyi gelmesi için yoğun bir kahvede tüketebilirsiniz. 

Kas Ağrıları

Kas ağrısı durumuyla karşılaşırsanız, İstirahat ediniz, yeterli sıvı almaya özen gösterin parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

Kusma ve İshal

Kusma ve ishal gibi bir durumla karşı karşıyaysanız eğer sıvı kaybını dengelemek için bol su tüketmeye özen gösterin. Beslenme şeklinizi ishal durumunuza göre düzenlemelisiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Kovid-19 aşınızı yaptırdıktan sonra eğer bu hafif yan etkiler dışında farklı bir durum gözlerseniz hemen en yakın hastanenin acil servisine gidin ve tüm şikayetleriniz detaylıca uzmanlarla paylaşın. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal