Binlerce kişi sıraya girmişti: Grip aşısının eczanelere geleceği tarih ve fiyatı belli oldu

Havaların soğumasıyla beraber grip vakalarında da artış yaşanmaya başladı. Grip aşılarının ülkeye geldiğini duyuran Bakan Koca, grip aşılarının eczanelere geleceği tarih belli oldu. İşte detaylar…

29.09.2022-09:10 - (Son Güncelleme: 29.09.2022-09:22) Binlerce kişi sıraya girmişti: Grip aşısının eczanelere geleceği tarih ve fiyatı belli oldu

Her sene olduğu gibi bu yılda kış aylarının gelmesiyle beraber grip vakalarında artış yaşanmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, grip aşılarının Türkiye’ye geldiğini 65 yaş üstü kişiler ve kronik rahatsızlığı olanlara aşının tanımlandığını belirtmişti. Peki grip aşısı yaptırmak isteyenler ne yapacak? Aşıların eczaneye geliş tarihleri ve ücretleri belli oldu. İşte detaylar…

Grip aşısının tarihi ve fiyatı belli oldu

Koronavirüs sonrasında grip vakaları insanları korkutmaya başladı. Kış ayları yaklaşırken de birçok kişi gripten korunmak için merakla beklenen grip aşısını araştırmaya başladı. Ancak alınan bilgilere göre henüz eczanelere dağıtılmayan grip aşılarının en geç 15 Ekim’den itibaren raflardaki yerini alacağını belirten eczacılar, 65 yaşın altındakiler ile herhangi kronik hastalığı olmayan vatandaşların 243 TL ücret karşılığı aşı temin edebileceklerini söyledi.

Bakan Koca açıkladı! Kronik hasta ve 65 yaş üstüne ücretsiz

Merakla beklenen girip aşılarının henüz dağıtıma verilmediğini dile getiren Aile Sağlığı Elemanları Federasyonu ASEF Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Durgut da, “Kronik hastalığı olanlar ile 65 yaş üstü vatandaşlarımız grip aşısını, eczanelerden ücretsiz temin edebilecek. Aile hekimleri de ücretsiz aşı uygulamasına devam edecek” dedi.

"Grip aşısı önemli"

Havaların soğumaya başlaması ile beraber uzmanlar, 65 yaş üstü, kronik hastalığı olanlar, bağışıklığı zayıf olanlar ve gebelerin muhakkak grip aşısı yaptırmaları gerektiğini belirterek,  “40 milyon kişinin grip aşısı olması gerektiğini düşünüyoruz ancak stoklarda bu kadar aşı olması söz konusu olmuyor. Hem grip, hem Kovid durumuna sindemi diyoruz ve iki virüs aynı anda öldürücü olabiliyor. Risk grubu olarak tanımlanmayan dar gelirli vatandaşlara da aşı temin edilmeli” ifadelerini kullandılar. 

Grip aşısının fiyatları belli oldu

"Kış aylarından önce aşı yaptırın”

Gribin en çok görüldüğü dönemin Kasım ayları olduğuna dikkat çeken Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, kış aylarından önce aşı yaptırmanın önemli olduğunun altını çizerek, “Asıl sıkıntı ise viral solunum yolu üzerine bakteriyal yük binmesidir. Özellikle ağır zatürre tablosu gibi sorunlar viral enfeksiyonlardan sonra ağır hastalık seyrine neden olabilir. Risk gruplarına kış aylarına girilmeden grip aşısı öneriyoruz” dedi. 

Vakalarda artış bekleniyor

Maske ve mesafe kuralının kalkmasıyla beraber bu kış grip vakalarında artış olabileceğini dile getiren Ekfeksiyon Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Duran Tok, “Önceki yıllarda grip virüsü ile karşılaşmayan birçok kişinin bağışıklık sistemi influenza virüsüne daha açık hale gelecek. Bu nedenle mümkünse kapalı alanlarda sadece koronavirüs için değil, bulaşıcı hastalıklardan korunmak amacıyla maske tercih edilmesini öneriyorum. 65 yaş üzeri kişiler ve kronik hastalığı olanlar ile obezler mutlaka grip aşılarını olmalı” şeklinde konuştu. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal