Bilim insanlarından endişelendiren açıklama: Yeni bir koronavirüs türü tespit edildi

Bilim insanları Rusya, Avrupa ve Kuzey Afrika’da yaşayan bir yarasa türünde koronavirüsün yeni bir türüne rastlandığını açıkladı. Yapılan araştırmada yarasalarda görülen koronavirüs türünün antikorlara karşı dirençli olduğu kaydedildi. İşte merak edilenler...

27.09.2022-16:46 - (Son Güncelleme: 27.09.2022-16:46) Bilim insanlarından endişelendiren açıklama: Yeni bir koronavirüs türü tespit edildi

Aralık 2019’dan bu yana dünyaya adeta kabus yaşatan koronavirüs salgını, şimdiye kadar milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olurken, çok daha fazlasının hayatını büyük ölçüde değiştirdi. Salgının nerede ortaya çıktığı konusunda tartışmalar sürerken, bilim insanlarından endişelendiren bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada Rusya’da koronavirüs aşılarına karşı direnç gösteren yeni bir türün ortaya çıktığı ifade edildi. 

Yeni bir koronavirüs türü tespit edildi

PLOS Pathogens dergisinde yayımlanan araştırmaya göre; Khosta-2 adı verilen yeni virüs, Rusya’nın Sochi Ulusal Parkı’ndaki nalburunlu yarasalarda tespit edildi. 

İlk olarak 2020 yılında keşfedilen söz konusu virüs türü, o dönemde tehlikeli görülmediğinden fazla gündemde tutulmamıştı. 

yeni koronavirüs

Webtekno’nun paylaştığı habere göre;  bilim insanların yaptıkları son testlerde virüsün insan karaciğer hücreleri üzerindeki anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 (ACE2) reseptörlerini, dokuyu SARS-CoV-2 ile aynı şekilde enfekte etmek için kullanabildiği görüldü. Covid-19 aşısı tarafından tetiklenen monoklonal antikorlara karşı tam direnç gösterdiği belirlendi.

İnsanlara bulaşıyor mu?

Yarasalardaki yeni koronavirüs türünün insanlara bulaşıp bulaşmadığı konusunda henüz kesin bir sonuca varılamadı. Ancak virüsün mevcut koronavirüs ile birleşmesi sonucunda yeni ve ölümcül bir varyantın ortaya çıkma ihtimalinin bulunduğu vurgulandı. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal