Binalarda görünmeyen tehlike: Bu yapılar depreme karşı daha savunmasız

Bazı yapılarda görülen ve bu yapıları depreme karşı daha dayanıksız hale getiren ‘korozyon’ tehlikesine karşı uyarılarda bulunan Dr. Süleyman Kamil Akın, “Korozyona uğrayan yapı depreme direnç gösteremiyor. Yapılar dış etkene karşı korunmalı” dedi.

10.03.2023-10:31 - (Son Güncelleme: 10.03.2023-17:23) Binalarda görünmeyen tehlike: Bu yapılar depreme karşı daha savunmasız

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Türkiye genelindeki eski binalarda yaşayan vatandaşlar binaların sağlam olup olmadığını merak ediyor. Öte yandan bazı binalarda görülen ve yapının dayanıklılığını ciddi oranda azaltan ‘korozyon’ tehlikesi konusunda uyarılarda bulunan Dr. Süleyman Kamil Akın, “Korozyona uğrayan yapı depreme direnç gösteremiyor. Yapılar dış etkene karşı korunmalı” dedi.

Depreme karşı daha savunmasız

İHA’da yer alan habere göre; İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, inşaatlarda son zamanlarda yalıtım faktörünün göz ardı edilmesinin donatı korozyonuna sebep olduğunu söyledi. Akın, "Özellikle temellerde bohçalama ve benzeri sürme ya da yapıştırma şeklinde yapılmayan yalıtımların ilerleyen süreçte yapının temelinde, perde duvarlarında ve benzeri yerlerinde kullanılan donatının korozyona uğramasına, hacimsel olarak genişlemesine, bir taraftan da kesik kaybına neden oluyor. Bu da herhangi bir deprem ya da normal kuvvet altında yapının güvenliğini etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi.

Korozyon

Sürekli kontrol edilmeli

Bu korozyonu en çok nerede görüyoruz; özellikle dış ortama açık istinat duvarları, köprü ayakları, deniz yapılarında, orada deniz suyunun da etkisi var, bunlara dikkat edilmeli ve gerekli önlemler mutlaka alınmalı. Çünkü siz bir kolona koyduğunuz demirin büyük bir kısmının korozyon sebebi ile kaybediyorsunuz ve herhangi bir deprem anında ya da normal kullanım anında bu korozyon sebebiyle yapı aslında tasarlandığı gibi davranış göstermiyor. Yapıların neden daha sık kontrol edilmesinin gerekliliğini ortaya koyuyor" dedi.

Yalıtımlar binanın ömrünü uzatabilir

Yalıtım işinin ciddiye alınması, özellikle dış ortama maruz kalan yapılarda özel tedbirlerin alınması gerektiğini anlatan Akın, "Korozyona uğramış yapı toprakla temas ettiği için ya da gerekli yalıtım yapılmadığı için kesik kaybına uğramış birçok yapının da bu sebeple hasar gördüğüne şahit olduk. Özellikle dış ortama maruz kalan ortamlarda özel tedbirlerin alınması yapı ömrünü uzatır. Korozif bölgelerin ya da korozyon uğraması muhtemel bölgelerin suya karşı dirençli hale getirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal