Hava durumu uzmanı uyardı: Sağanak yağış su baskınlarına yol açabilir

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 10 Mart Cuma günü için hava durumu raporunun yayımladı. Paylaşılan raporda yağmur uyarısını yapıldı. Bugünkü yağış listesi; Kastamonu, Antalya, Isparta diye birçok ilde bekleniyor. Hava durumu tahminleri söz konusun olunca akla gelen 2 isim kritik açıklamalarda bulundu.

10.03.2023-10:23 - (Son Güncelleme: 10.03.2023-12:57) Hava durumu uzmanı uyardı: Sağanak yağış su baskınlarına yol açabilir

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 10 Mart tarihi için güncel hava durumunu yayımladı. Meteoroloji’den 15 şehre bugün için yağış uyarısı yapıldı. Asıl yağış uyarasının yarın olacağını belirten raporda, yaşana kuraklığın sonrasında Türkiye yağışlı havanın etkili olması bekleniyor. Hava uzmanları Prof. Dr. Orhan Şen ve Kerem Ökten'den kritik uyarılarda bulundu.

Yapılan son değerlendirmeye göre, Türkiye genelinde parçalı ve çok bulutlu, Kıyı Ege, Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Balıkesir, Çanakkale'nin güneyi, Antalya, Isparta, Kastamonu, Sinop, Amasya, Tokat, Sivas, Mardin'in doğusu ve Şırnak bölgelerinde yağmur ve sağanak yağışlı olması bekleniyor.

Sabah saatlerinde iç ve doğu kesimlerinde pus ve yer yer sis ile birlikte, doğu kesimlerinde buzlanma ve don belenmekte. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun eğimli ve yükse bölgelerinde çığ riski mevcut.

Sıcaklık: Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağı, yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. 

Rüzgar: Genellikle güney ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuvvetli (40-60 kilometre/saat) esmesi bekleniyor.

Su baskını uyarısı

Şen'den flaş uyarı! Su baskını

Hava profesörü Orhan Şen'den ise yarın için dikkat çeken bir uyarı geldi. Şen, şehirleri belirterek, "Yarın cumartesi sabah saatlerinden itibaren Çanakkale Balıkesir İzmir Aydın Muğla Tekirdağ da yağmur su baskınları yapabilir. Dikkat. Pazar Pazartesi Antalya çevresinde kuvvetli yağmur var." İfadelerini kullandı.

Sözlerine devam eden Şen, "Türkiye cumartesiden itibaren yağışlı bir haftaya giriyor. Yarın (Cumartesi) Marmara ve Ege'de lodos ve yağmur kuvvetli. Olumsuzluk yaratabilir. Pazartesi doğuda kar 1.5 gün etkili." dedi.

"Kar nerede" sitemlerine yanıt

Mart ayının başında Türkiye genelinde kar yağışı beklemekteydi. Bu gerçekleşmeyince “kar nerede” sorularına cevap veren hava durumu uzmanı Kerem Ökten, “"Nerede bu kar yağışı diyenler. Kar yağışı İngiltere'de. Wales ve Shropshire yüksek bir kar örtüsü alacak" şeklinde konuştu.

"Uygun değil"

Yarın için uyarılarda bulunan Ökten, "Cuma gecesi batı bölgeler sağanak yağışların etkisi altına giriyor. Cumartesi günü hareketli bir gün. Hem yağış hem de rüzgar etkili olacak. Cumartesi günü dışarıda etkinlik yapmak için uygun değil" dedi.

"Yarın (Cumartesi) Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde kuvvetli lodos bekleniyor. Yağış da gelecek. Batı ve iç bölgelerin tamamında kuvvetli yağış bekleniyor. Kıyı Ege ve Trakya'da sabah erken, İstanbul'da öğlen, Ankara'da akşam yağış kuvvetli. Migren başlıyor...

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve çok bulutlu 16

İstanbul: Parçalı, yer yer çok bulutlu 16

İzmir: Parçalı, yer yer çok bulutlu, sağanak yağışlı 20

Adana: Parçalı ve çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 22

Antalya: Parçalı, yer yer çok bulutlu, sağanak yağışlı 18

Samsun: Parçalı ve çok bulutlu 17

Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, hafif yağmur ve sağanak yağışlı 15

Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, hafif yağmurlu 9

Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu 19

Marmara Bölgesinde kapalı, bulutlu bir hava var. Edirne dolaylarında sağanak yağışlar da etkili oluyor. Sıcaklık bölgede 15 ile 20 derece arasında ölçülüyor, Bursa dolaylarında 20 dereceyi de aşıyor

Ege Bölgesinin kıyı kesimleri sağanak yağışlı. İç kentlerde ise hava parçalı ve çok bulutlu. Yağış hafta sonu yer yer kuvvetli olmak üzere bölge genelinde bekleniyor.

Akdeniz Bölgesinin genelinde sağanak yağışlar etkili oluyor. Sıcaklık Adana’da 24, Kahramanmaraş’ta 21, Hatay’da 19 derece ölçülüyor. Yağış cumartesi günü batı kesimlere çekiliyor.

İç Anadolu Bölgesinde parçalı ve çok bulutlu bir hava var. Sivas dolaylarında yerel yağmurlar da görülüyor. Sıcaklık ise Ankara’da 16, Eskişehir’de 19, Kayseri’de 17 derece ölçülüyor.

Karadeniz Bölgesinin doğu kesimlerinde yağışlı bir hava var. Hafta sonu ise yağış yalnızca batı kentlerde görülecek ardından bölge geneline yayılacak. 

Doğu Anadolu Bölgesinde gökyüzü çok bulutlu. Kuzey ve güney kesimlerde yerel yağmur geçişleri etkili oluyor. Sıcaklık ise Malatya ve Elazığ’da en yüksek 15-16 derecelerde ölçülüyor. Gece ise 2 derecelere iniyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hava bulutlu. Sıcaklık Gaziantep’te 17, Diyarbakır’da 19, Şanlıurfa’da 20, Adıyaman’da 16 derece ölçülüyor.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal