BİLSEM Sınavı Ne Zaman?

Türkiye genelinde uygulanan BİLSEM sınavları için ilkokul öğrencileri gün sayıyor. BİLSEM sınavlarının ne zaman yapılacağı belli oldu. Peki, BİLSEM'e nasıl başvurulur? Bilsem nedir? Bilsem sınavları ne zaman açıklanacak?

01.04.2020-13:00 - (Son Güncelleme: 11.01.2022-11:01)

2022 Bilsem sınav tarihleri için öğrenciler gün sayıyor. Bilim Sanat Merkezleri ile birlikte öğrenciler yeteneklerine göre gruplara ayrılıyor ve yeteneklerini geliştirme hakkına sahip oluyor. Bilsem birçok ebeveynin tercih ettiği bir sistemdir.

BİLSEM NEDİR? 

Bilsem, Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerinin kısaltılmış ismidir. İlkokullarda sınavla tespit edilen özel yetenekli öğrencilerin örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamak ve sahip oldukları kapasitelerini geliştirerek üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla devlete bağlı olarak açılmış olan özel eğitim kurumlarıdır. Türkiye genelinde her ilde bir bilsem olmakla birlikte nüfus yoğunluğuna göre büyük şehirlerde birden fazla bilsem olabilmektedir.

BİLSEM'E NASIL BAŞVURULUR?

Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen tarihlerde yapılan sınav sonuçlarına göre yapılmaktadır. Bu sınav ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencilere tablet üzerinde dijital olarak yapılmaktadır. Bu sınava 2017 yılına dek bireysel olarak başvuru yapılamıyordu. Diğer senelerden farklı olarak 2017 - 2018 Eğitim Döneminde veliler, sınav ücretini yatırdıktan sonra sınıf öğretmeninden gözlem formunu doldurmasını talep edebilecek. Aslında dolaylı bir şekilde Bilsem sınavı başvurularının bireysel olarak yapılmasının önü açıldı. Sınava katılacak olan öğrenciler okullarındaki sınıf öğretmenleri tarafından doldurulan "gözlem formu" listesiyle aday gösterilmektedir.


BİREYSEL DEĞERLENDİRME SINAVI NE ZAMAN ?

Bilim ve Sanat Eğitim Merkezi sınavları ne zaman yayınlanacağı belli oldu. BİLSEM sınavları 19 Şubat ve 8 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek. Öğrenciler yetenek alanlarına göre değerlendirmeye alınacak. 

SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

BİLSEM Bireysel değerlendirme sınavı sonuçları 13 Haziran ile 12 Ağustos 2022 tarihleri arasında açıklanacak. Eğitime hak kazanmış öğrenciler 19 Ağustos 2022 tarihine kadar kayıt olma hakkına sahip olacak.

DEĞERLENDİRME SINAVI NASIL YAPILIR?

BİLSEM sınavları grup tarama ve bireysel değerlendirme olarak iki etaptan oluşmaktadır. Aday gösterilen öğrencilerin tümü ilk başta grup tarama sınavına girmelidir. İlk etapta grup taraması yapılacak. Bu etapta başarılı olan öğrenciler bireysel değerlendirme sınavına giriş hakkı kazanacak. Öğrenciler yetenek alanları bazında sonuçlara göre ülke ortalaması belirlenerek bireysel değerlendirmeye hak kazanır. Değerlendirmeye hak kazanan öğrenciler, MEB'in kurumsal sitesinden açıklanır. 

Grup Tarama Sınava: Grup tarama sınavında öğrencilere sınıf seviyelerine uygun sorular sorulacak. Puanlar öğrencilerin doğru yanıtları üzerinden hesaplanacak, yanlış yanıtlar doğru yanıtları etkilemeyecek. Sınav tablet üzerinden yapılır. Soruların benzerleri Bilsem'in kendi sitesinde bulunabilir. 

Bireysel Değerlendirme Sınavı :Grup tarama uygulama sonuçları duyurulduktan sonra Bakanlık aracılığıyla yetenek alanlarına bakılarak belirlenen puan barajını geçen öğrenciler tekrar yetenek alanlarına bakılarak bireysel olarak değerlendirilecek. Bireysel değerlendirme sınavı başarıyla sonuçlanan öğrenciler, genel zihinsel yetenek alanında kayıt hakkı kazanır.

YKS sınavları ne zaman olacağı ve sınav konularını merak edenler haberimize ulaşabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal