Bilimsel Araştırma Projesi nedir, kimler BAP projesi yapabilir? BAP projesi bütçesi

Bilimsel Araştırma Projesi yani kısa ismiyle BAP projesi, vatandaşlar tarafından merak edilerek İnternet üzerinden araştırılarak gündemde yerini almaya başladı. Peki, Bilimsel Araştırma Projesi nedir, kimler BAP projesi yapabilir? BAP projesi bütçesi ne kadardır? İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar sayfamızda yer almaktadır.

22.05.2022-19:00 - (Son Güncelleme: 22.05.2022-19:00) Bilimsel Araştırma Projesi nedir, kimler BAP projesi yapabilir? BAP projesi bütçesi

Bilimsel Araştırma Projesi yani kısa ismiyle BAP projesi, vatandaşlar tarafından merak edilerek İnternet üzerinden araştırılarak gündemde yerini almaya başladı. Merak edin bu konu hakkında bizde sizlere bilgiler aktarmak istedik.

bilimsel araştırma projesi ne anlama gelir

Bilimsel Araştırma Projesi nedir, kimler BAP projesi yapabilir? BAP projesi bütçesi ne kadardır?

Bilimsel Araştırma Projesi yani kısaca BAP projesi gündemde yerini almış durumda. BAP projesi denildiğinde ilk olarak akıllara, toplumsal veya evrensel düzeyde bilime, ekonomiye, sanata katkı sağlayacak teorik uygulamalar aklımıza geliyor. Tüm üniversitelerde BAP projesine yönelik başvurular yapılabilmektedir ve projelerin takibini yürütecek bir birimde yer almaktadır.

BAP projesine Üniversitelerden başvuru yapabileceksiniz. Değerlendirilmeler 6 ay içinde yapılarak sonuca bağlanmış olacaktır. BAP projesinde projeyi yürüten kişi en yetkili kişi olarak geçmektedir. Çoğu üniversitede bu kıdeme ulaşmanın yolu, ancak doktora mezunu şartı istenmesidir. BAP projesini yürüten kişi haricinde, projede görev yapacak araştırmacılarda yer alıyor. Bu kişiler ise, araştırma görevlisi yada öğretim üyeleri arasından seçiliyor. Proje gruplarında genel olarak 6 veya 8 kişi çalışmaktadır. Proje süreside projeye göre değişiklik göstermiş olsa da genel olarak 1 veya 2 sene içinde sonuca ulaşmaktadır.

BAP projesinin bütçesi üniversitedeki kaynaklardan sağlanmaktadır. Belirlenen bütçe ile aşağıda bahsetmiş olduğumuz harcamalar yapıla bilinmektedir.

Proje için gerekli olacak olan makine araç gereç vs. alımı: Örnek verecek olursak biyoloji alanında kullanılacak olan bir projenin özel bir mikroskobunun alımı

Proje için gerekli bilgisayar ve yazılım alımı: Özel çok güçlü bilgisayarların ya da yüksek ücretli paket programların alımı

Proje için gerekli olacak olan saha araştırmaları: Örnek verecek olunursa, bir maden mühendisliği projesi için farklı yerlerdeki/şehirlerdeki madenlerin incelenmesi için yapılacak olan tüm yol, yemek ve otel tutarlarının tümü

Proje için sempozyum katılımı: Projenin konusuna yönelik olacak şekilde bilgi alışverişi için başka bir şehir yada ülkede yapılan sempozyuma katılım sağlanmış olan kişinin tüm yemek, yol ve otel veya uçak bilet fiyatlarının karşılanması.

Proje için hizmet alımı: Projenin bazı kısımları için çalışan kişilerin uzmanlık alanının dışında olan bir konu hakkında yardımcı olunması adına alınmış olan danışmanlık ücretleri.

Projeyi yöneten en mevkili olan kişi, proje bütçesinin tutarını söyleyerek, BAP komisyonunun değerlendirmesi için sunmaktadır. Eğer bu bütçenin belirtilen tutarların üzerine çıkan bir tutar ise, yayın yapma şartı konulmaktadır. Bu tutar her yükseköğretimde değişiklik göstermiş olsa da, genel olarak 30 veya 40 Bin TL olarak geçmektedir. BAP projesinde çok fazla avantaj sağlanabilmektedir. Ülke ekonomisinde ve bilimde çok fazla katkısı bulunmaktadır. Yeni ve özgün sonuçlara varılmaktadır. BAP projeleri çok büyük projelerde güzel deneyim sağlamasına yarar ve başarı sağlamış olan bilim insanlarının da daha büyük projelerde tekrar alma şansını sağlamaktadır.

Nilay Kızıldemir
nilaykzldmr@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal