Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz'dan Sevindiren Açıklama: TURKOVAC, SINOVAC'tan Daha Etkin

Acil kullanım onayını yeni almış olan yerli aşı TURKOVAC' tan güzel haberler peş peşe gelmeye devam ediyor. Dün ilk sevkiyatı gerçekleşen TURKOVAC için bugünde uzmanlar tarafından diğer aşılardan daha etkili olduğu söylendi. Detayları haberimizde.

24.12.2021-11:50 - (Son Güncelleme: 24.12.2021-12:42)

Yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC, acil kullanım onayı aldı ve seri üretimine hemen başlandı. Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin liderliğinde  Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenmekte olan TURKOVAC'ın gelecek hafta itibari ile  yaygın kullanımına başlanacağı duyuruldu. TURKOVAC'ın tıpkı Sinovac gibi inaktive virüs aşısı olmuş olduğunu ifade eden Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, 'Şu anda elimizdeki veriler TURKOVAC aşısının güvenlik ve etkililik yönünden oldukça etkin olduğunu hatta ülkemizde uygulanan diğer inaktive aşı Sinovac'a göre daha etkin olduğunu ortaya koymuş durumda'dedi. 'Özellikle bizim aşılardan beklentimiz ağır hastalığı ve ölümü önlemesi. Bu yönüyle de TURKOVAC olmuş grupta ağır hastalık ve ölüm vakasıyla da karşılaşılmaması oldukça sevindirici bir gelişme' şeklinde ifadeler kullandı. 

YAPILACAK ÇALIŞMALARDAN SONRA ÇOCUKLARDA DA UYGULANABİLİR

Yapılacak olan klinik çalışmalar sonucu yerli aşının çocuklara da uygulanıp uygulanamayacağının belirleneceğine dair açıklama yapan Kayıpmaz, 'Şu anda uygulanan acil kullanım onayı 18 yaş ve üstü bireylerin katıldığı klinik çalışmaların neticesinde elde edildi. Ama bununla ilgili 12-18 yaş arasının veya 5-11 yaş arasının dâhil edildiği çalışmalar yapılıp ona dair veriler elde edildiğinde bu sorunun yanıtını verebiliriz' dedi. 'Bu çalışma Dünya Sağlık Örgütü'nün tanıdığı çalışmalardan biriydi. DSÖ tarafından da acil kullanım onayı aldığında yurtdışına çıkarken eğer varılacak ülke inaktif aşıyı ve bizim TURKOVAC aşımızı kabul ediyorsa bu anlamda bir sorun olmayacak. Bu ilerleyen günlerde gündeme gelecek konu başlıklarından biri' şeklinde ifadelere açıklamasında yer verdi. 

TURKOVAC

KARMA AŞI UYGULAMALARINDA SONUÇ BAŞARILI

Karma aşı uygulamalarının şu anda başarılı sonuç vermekte olduğunu ifade eden Kayıpmaz, şu ifadeleri kullandı: 'Şu ana kadar hiç aşı olmamış ve yerli aşıyı bekleyen bir kesim vardı onlar için primer aşılama şeklinde uygulanabilecek bir aşı' dedi ve devam etti 'Ama sadece bu değil, 2 doz Sinovac olmuş kişilere 3'üncü doz hatırlatma aşısı şeklinde de uygulanabilir. Bunun dışında şu anda çalışmaları başlayacak olan 2 doz mRNA aşısının ardından hatırlatma dozu olarak TURKOVAC uygulanabilir mi sorusuna cevap vermek amacıyla da yakın zamanda bir klinik çalışma yapılacak. Burada da primer aşılamada da konumlandırılabilir' şeklinde konuştu.

KLİNİK ÇALIŞMALARDA 2 DOZ UYGULANDI

Şu ana kadarki klinik çalışmalarda yerli aşı TURKOVAC'ın 2 doz uygulanmış olduğunu ifade eden  Kayıpmaz, şöyle devam etti: 'Ama bunun dışında inaktif aşılarda 0-1-4 programının uygulanması da gündeme gelebilir. İlk aşının yapıldığı zaman 0'ıncı doz, 1'inci ayda yapılacak 2'inci doz ve 3 ay kadar geçtikten sonra 4'üncü ay doz uygulanması gibi bir çalışma ilerleyen dönemlerde gündeme gelebilir'dedi. 'Ama şu ana kadarki çalışmalar ilk iki dozun uygulandığı çalışmalardı. Bir de tabi hatırlatma dozu olarak uygulanmış bir çalışma vardı. O çalışma Sinovac aşısına göre daha etkin bir biçimde Turkovac'ın da hatırlatma dozunda 4 kat kadar bir etkinliğe sahip olduğunu ortaya koydu' şeklinde açıklama yaptı.

TURKOVAC OLMAK İSTEYENLER NE YAPMALI ?

TURKOVAC, şu anda MHRS sistemine dahil edilmiş değil. Yerli aşı öncelikle gönüllü olanları aşı olmaya çağırıyor. TURKOVAC aşısını yaptırmak isteyenler e-Nabız sistemine giriş yaparak  ana sayfada yer almakta olan 'Aşı Çalışması İçin Gönüllü Ol' bölümünden 3. Doz TURKOVAC seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Gönüllü olanların başvurusu değerlendirilerek, aşı sırası size geldiğinde durum size bildiriliyor. Bu şu an için geçerli olan  bir uygulama. Acil kullanım onayı alınmasının ardından  yakın zamanda TURKOVAC, hem randevu hattından hem de MHRS sistemine dahil edilecek.

AŞI RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Aşı randevusu almak için birçok  seçenek sunuluyor.  Bu seçeneklerden  biri ALO 182 randevu hattı. Bu numara üzerinden hem hastane randevusu hem de aşı randevusu alabilmek mümkün. Bir diğer yöntem ise  Merkezi Hekim Randevu Sistemi MHRS. Üye giriş bilgileriniz ya da e-devlet kullanıcı adı ve şifrenizle randevu sistemine giriş yapabiliyorsunuz. Aşı randevusu oluşturmak için bir diğer seçenek  e-Nabız. Bu sistem hastalıklarınızı, ilaçlarınızı; kısaca sağlık durumunuzu kontrol etmeye yarıyor. Bu sistem üzerinden de aşı randevunuzu alabiliyorsunuz.

TURKOVAC KORUYUCULUK ORANI NE OLACAK?

Geçtiğimiz  günlerde TURKOVAC'ın koruyuculuk seviyesi üzerine Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş tarafından yapılmış olan açıklamada şu iifadeler yer almıştı: 'Yerli aşımız bizi dışa bağımlı olmaktan kurtaracak. Aşımızı pandemi sürecinde kullanmak için acil kullanım onayına başvurmamız tarihi bir gelişme' dedi. 'Bilim Kurulu toplantısında Sinovac'ın koruyuculuğu yüzde 83 olarak belirtilmişti. Sinovac aşısıyla benzer olduğu için Turkovac'ın da koruyuculuğu yüzde 80'in üzerinde olacak' şeklinde ifadeler kullanmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal