Bilim insanlarından şok edecek rapor! Dünya nüfusu hızla azalacak

Dünya nüfusunun gelecek yıllardaki durumu hakkında bir rapor yayımlandı. Bilim insanlarının yayımladığı rapora göre Dünya nüfusu 10 milyar sınırına geldikten sonra hızla azalacak.

14.08.2022-09:41 - (Son Güncelleme: 14.08.2022-09:55) Bilim insanlarından şok edecek rapor! Dünya nüfusu hızla azalacak

Ortalama yaşam süresinin artması, sağlık sistemlerinin gelişmesi ve diğer pek çok sebepten dolayı Dünya nüfusu her geçen gün artmaya devam ediyor. Yapılan nüfus araştırmalarına göre Dünya nüfusu 2022 yılının sonunda 8 milyara ulaşacak. Avusturya Demografi ve Küresel İnsan Sermayesi Merkezi’nin yaptığı araştırmalara göre ise Dünya nüfusu 10 milyar sınırına geldikten sonra hızlı bir şekilde azalacak. 

Dünya nüfusu hızla azalacak 

The Wall Street Journal’ın yayımladığı makalede Dünya nüfusunun zirve yapacağı nokta ve azalacağı tarih ile ilgili bilgiler paylaşıldı. Daha önce Birleşmiş Milletler Ekonomi ve Sosyal İşler Departmanı, Dünya nüfusunun 2080'lerde 10.4 milyar ile zirve noktasına ulaşacağını, 2100 yılına kadar da bu seviyelerde kalacağını ve daha sonraki yıllarda azalma eğilimine gireceğini kaydetmişti. 

Avusturya Demografi ve Küresel İnsan Sermayesi Merkezi uzmanlarının yaptığı araştırmalarda ise Dünya nüfusu 2070’li yıllarda 9.67 milyar insan sayısının görülmesinin ardından nüfusun hızlı bir şekilde azalacağı tahminini yaptı. 

Dünya nüfusu azalacak

Eğitim ve yaşam kalitesi etkiliyor

Nüfusun 10 milyar sınırını yakaladıktan sonra azalacağını tahmin eden bir başka kurum ise Viyana Üniversitesi Wittgenstein Demografi ve Küresel İnsan Sermayesi Merkezi oldu. Merkezin kurucu direktörü Wolfgang Lutz, yaşam kalitesinin artmasının ve eğitim seviyesinin yükselmesinin küresel doğurganlığı büyük ölçüde yavaşlatacağını tahmin ettiğini ifade etti. Lutz, The Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, ‘’BM, her ülke için tarihsel eğilimleri kullanarak nüfusu hesaplıyor. Modellerinde resmi olarak yer almayan önemli faktörler, eğitim düzeyi ve sağlık hizmetlerinin kalitesidir." diye konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal