Bilim insanlarından olağanüstü buluş: Yapay zeka ile koronavirüs tespit edilebilecek

Yaklaşık 3 yıldır dünyanın başının belası olan koronavirüs salgını konusunda bilim insanları olağanüstü bir buluşa imza attı. Yapılan bir araştırmaya göre yapay zeka sayesinde insan sesi kullanılarak koronavirüs tespiti yapılabilecek. Ayrıntılar haberimizde...

06.09.2022-09:41 - (Son Güncelleme: 06.09.2022-11:51) Bilim insanlarından olağanüstü buluş: Yapay zeka ile koronavirüs tespit edilebilecek

Hollanda'da Maastricht Üniversitesi Veri Bilimi Enstitüsü’nde görevli bilim insanları, yapay zeka yardımı kullanan bir mobil uygulama sayesinde insan sesi kullanılarak koronavirüsün tespit edilip edilemeyeceğine dair önemli bir çalışma başlattı. Cambridge Üniversitesi'nin Kovid-19 Ses Uygulaması'ndaki 4 bin 353 sağlıklı ve sağlıksız katılımcıdan, 893 ses kaydı (308'i Kovid-19 testi pozitif olan) alınan ses frekaslarını inceleyen bilim insanları, frekanslarda yaşanan değişimleri göz önüne alarak Covid-19’un tespit edilip edilemeyeceğini öğrenmeye çalıştı. 

Yapay zeka ile koronavirüs tespit edilebilecek

Araştırmada yer alan Maastricht Üniversitesi Veri Bilimi Enstitüsü görevlisi Wafaa Aljbawi, ‘’Kovid-19 hastası olmayanların sesini diğer seslerden ayırabilmek için farklı yapay zeka modelleri geliştirdik ve hangi modelin Kovid-19 vakalarını tespit edebilmede daha iyi sonuç verdiğini değerlendirdik." sözlerine yer verdi.

Yapay zeka ile koronavirüs tespiti

Uzun Kısa Süreli Bellek (LSTM) modelinin diğer yapay zeka modellerinden daha iyi sonuç verdiğini söyleyen Aljbawi yapılan araştırmada Kovid-19 vakalarını ses ile tespit etmede yüzde 89 doğruluk sağladığı ve Kovid-19 hastası olmayan kişileri tespit edebilme doğruluğunun ise yüzde 83 olduğunu ifade etti. 

Maastricht Üniversitesi’nde yapılan söz konusu araştırma İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Avrupa Solunum Derneği Uluslararası Kongresi'nde sunulurken, araştırmadaki uygulamanın antijen testlerinden daha hızlı, doğru ve ekonomik olduğu vurgulandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal