Bilim İnsanlarından Felaket Uyarısı: Kitlesel Yok Oluş Kapıda Mı?

Bilim insanları felaket uyarısında bulundu. Yapılan açıklamalara göre kitlesel yok oluş olabilir.

20.09.2021-16:39 - (Son Güncelleme: 20.09.2021-16:39) Bilim İnsanlarından Felaket Uyarısı: Kitlesel Yok Oluş Kapıda Mı?

Bilim inşaları korkutan bir açıklamada bulundu. Yapılan açıklamalara göre Dünya, şuan 252 milyon yıl önce yaşanan kitlesel yok oluşla aynı koşullara sahip. 

252 MİLYON YIL ÖNCE YAŞANAN KİTLESEL YOK OLUŞ İLE TEKRAR KARŞILAŞABİLİRİZ

NTV’nin haberine göre yaşadığımız gezegen yaklaşık 252 milyon yıl önce bir tüm canlı türlerinin 9'da birinin öldüğü en korkunç felaketlerden birini yaşadı. Permiyen-Triyas yok olşu adı verilen olayda, hızlandırılmış sera gazı emisyonları ve yüksek sıcaklıklar hızla canlı yaşamını yok etti. ABD'li bilim insanları, ise Dünya’nın, şuan 252 milyon yıl önce yaşanan kitlesel yok oluşla aynı koşullara sahip. 

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ DÜNYAMIZI TEHDİT EDİYOR

Küresel iklim değişiklikleri, kuraklık ve insanların yanlış faaliyetleri dünyamızı zor durumda bırakmaya devam ediyor. Connecticut Üniversitesi'nden bir ekip, üç içeriğin, tatlı su ekosistemlerinin iyileşmesini belki de milyonlarca yıldır engelleyen mikroskobik algler ve fotosentez yapan bakterilerde artışa yol açtığını buldu. Bunun nedeni olarak ise, çiçeklerin serbest oksijeni tüketmesi ve tipik olarak bitki örtüsünü, toprağı ve vahşi yaşamı besleyecek olan suya toksinleri salması olarak gösterildi.

KİTLESEL YOK OLUŞUN HER 10 TÜRDEN 9’UNUN ÖLÜMÜNE YOL AÇTIĞI ARAŞTIRILDI

ABD’de Connecticut Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, yaptıkları araştırma sonucunda mikroskobik algler ve fotosentez yapan bakterilerin artmasına neden olan ve tatlı su ekosistemlerinin belki de milyonlarca yıl boyunca kendini yenilemesini engelleyen 3 içeriği bulduklarını duyurdu. Bu içerikler temiz oksijenin azalmasına ve bitki örtüsünün, toprağın ve yaban hayatına yayılan toksinlerin suda yayılmasına yol açtı. Araştırmacılar, bu koşullarla günümüz arasında bazı paralellikler bulunduğunu da dile getirdi. Permiyen dönemdeki kitlesel yok oluşun gezegendeki her on türden 9’unun ölümüne yol açtığı araştırmalarla ortaya konmuştu. Bu durum, ormanların tahrip olmasına ve toprağın beslenemeyip devasa toksik patlamalara yol açan zararlı mikropların burada çoğalmasına neden oldu.

İNSAN KAYNAKLI KARBONDİOKSİT SALINIMI ORANIYLA BERZERLİKLER VAR

Yerbilimleri departmanı başkanı Tracy Frank ise yaptığı açıklamada ‘ Göllerde ve sığ denizel ortamlarda toksik alg patlamalarına daha fazla rastladık. Bu da sıcaklık yükselmelerinin ve bitki topluluklarındaki değişimin tatlı sudaki besinlerdeki azalmaya neden oldu. Volkanik patlamaların geçmişte karbondioksitin kaynağı olduğunu biliyoruz ama bugün şahit olunan insan kaynaklı karbondioksit salınımı oranıyla benzerlikler olduğunu görüyoruz’ diyerek konuya dikkat çekti. konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal