Bilim inşaları korkutan bir açıklamada bulundu. Yapılan açıklamalara göre Dünya, şuan 252 milyon yıl önce yaşanan kitlesel yok oluşla aynı koşullara sahip.
NTV’nin haberine göre yaşadığımız gezegen yaklaşık 252 milyon yıl önce bir tüm canlı türlerinin 9'da birinin öldüğü en korkunç felaketlerden birini yaşadı. Permiyen-Triyas yok olşu adı verilen olayda, hızlandırılmış sera gazı emisyonları ve yüksek sıcaklıklar hızla canlı yaşamını yok etti. ABD'li bilim insanları, ise Dünya’nın, şuan 252 milyon yıl önce yaşanan kitlesel yok oluşla aynı koşullara sahip.
Küresel iklim değişiklikleri, kuraklık ve insanların yanlış faaliyetleri dünyamızı zor durumda bırakmaya devam ediyor. Connecticut Üniversitesi'nden bir ekip, üç içeriğin, tatlı su ekosistemlerinin iyileşmesini belki de milyonlarca yıldır engelleyen mikroskobik algler ve fotosentez yapan bakterilerde artışa yol açtığını buldu. Bunun nedeni olarak ise, çiçeklerin serbest oksijeni tüketmesi ve tipik olarak bitki örtüsünü, toprağı ve vahşi yaşamı besleyecek olan suya toksinleri salması olarak gösterildi.
ABD’de Connecticut Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, yaptıkları araştırma sonucunda mikroskobik algler ve fotosentez yapan bakterilerin artmasına neden olan ve tatlı su ekosistemlerinin belki de milyonlarca yıl boyunca kendini yenilemesini engelleyen 3 içeriği bulduklarını duyurdu. Bu içerikler temiz oksijenin azalmasına ve bitki örtüsünün, toprağın ve yaban hayatına yayılan toksinlerin suda yayılmasına yol açtı. Araştırmacılar, bu koşullarla günümüz arasında bazı paralellikler bulunduğunu da dile getirdi. Permiyen dönemdeki kitlesel yok oluşun gezegendeki her on türden 9’unun ölümüne yol açtığı araştırmalarla ortaya konmuştu. Bu durum, ormanların tahrip olmasına ve toprağın beslenemeyip devasa toksik patlamalara yol açan zararlı mikropların burada çoğalmasına neden oldu.
Yerbilimleri departmanı başkanı Tracy Frank ise yaptığı açıklamada ‘ Göllerde ve sığ denizel ortamlarda toksik alg patlamalarına daha fazla rastladık. Bu da sıcaklık yükselmelerinin ve bitki topluluklarındaki değişimin tatlı sudaki besinlerdeki azalmaya neden oldu. Volkanik patlamaların geçmişte karbondioksitin kaynağı olduğunu biliyoruz ama bugün şahit olunan insan kaynaklı karbondioksit salınımı oranıyla benzerlikler olduğunu görüyoruz’ diyerek konuya dikkat çekti. konuştu.