Bilim insanlarından endişelendiren uyarı: Antarktika’nın erime hızı arttı! Buzullar beklenenden hızlı eriyor

Küresel ısınmanın etkilerinin en net şekilde görüldüğü yerlerden birisi olan Antarktika’da buzulların beklenenden hızlı eridiği tespit edildi. Bilim insanları yaşanan buz kaybını incelemek için çalışmalarına devam ediyor. Detaylar haberimizde...

14.08.2022-13:22 - (Son Güncelleme: 14.08.2022-13:22)

California Teknoloji Enstitüsü ve Jet İtki Laboratuvarı araştırmacıları, küresel ısınma hakkında endişe verici bir rapor yayımladı. Küresel ısınma sebebiyle sahip olduğu buzulları kaybetmeye devam eden Antarktika’da yapılan çalışmaların sonucuna göre buzulların erime hızının beklenenden daha fazla olduğu ortaya çıktı. 

Buzullar beklenenden hızlı eriyor

Antarktika’daki buzulların erime hızını hesaplamak isteyen bilim insanları buz kıyılarına yoğun ve sıcak okyanus suyunun erime hızını gösteren bir model geliştirdi. Kullanılan bu model buz sahanlığından eriyen tatlı suyun, buzul tabanında bulunan sıcak okyanus akısıntısıyla karşılaştığını ve erimenin bu sebeple hızlanabileceğini ortaya çıkardı. 

Çalışmada yer alan isimlerden birisi olan Andy Thompson, modelin gerçek dünyadaki duruma yansıtıldığında 

buz sahanlığı erime hızının, küresel iklim modellerindeki tahminlerden yüzde 20 ila 40 daha yüksek olabileceğini ifade etti.

Antartika

Antarktika’nın erime hızı arttı

Bilim insanları, iklimde yaşanan değişiklikler sebebiyle atmosfer ve okyanusların sıcaklıkların arttığını ve bu durumun da buzulların erime hızını arttırdığını ortaya koydu. 

En çok buzulun olduğu bölgelerden birisi olan Antarktika'nın erimesi sonucunda, hem oradaki canlıların nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğinden, hem de küresel deniz seviyelerinin yükselmesi sonucu tüm dünyanın etkilenebileceğinden endişe ediliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal