Bilim insanlarından büyük keşif: Satürn’ün Encedalus uydusunda hayat olabilir

Astronomi (uzay) bilimcilerden insanlık adına önemli bir keşif yapıldı. Yapılan araştırmalara göre Satürn’ün Encedalus uydusunda yaşam olma ihtimali oldukça yüksek olarak görülüyor. İşte detaylar...

11.10.2022-16:29 - (Son Güncelleme: 11.10.2022-16:29) Bilim insanlarından büyük keşif: Satürn’ün Encedalus uydusunda hayat olabilir

Dünya’nın ötesinde yaşam barındıran gezegenleri araştırmayı sürdüren bilim insanları, uzun bir süredir gözlemledikleri Satürn’ün Encedalus uydusu hakkında şok edici bir bilgi elde etti. Yaşama dair izler barındıran gök cisimlerinin başında gelen Encedalus’ta insan hayatının sürdürülebilmesi için gerekli bileşenlerin olma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu ifade ediliyor.

Encedalus’ta hayat olabilir

Satürn’ün çevresinde dönüşüne devam eden ikinci uydu olan Encedalus, buzul bir yüzeyden oluşuyor. Boyut olarak ABD’de bulunan Arizona çölünden daha ufak olan Encedalus, boyutuna karşın Güneş Sistemi’ndeki en ilgi çeken gök cisimlerinden birisidir. 

Satürn Encedalus

Dione, Tethys ve Mimas ile beraber Satürn’ün önemli uydularından birisi olan Encedalus, bir turunu yaklaşık olarak 32 saatte tamamlıyor. 2005 yılında Cassini Uzay Aracı tarafından keşfedilen Encedalus’un yaklaşık olarak 10 kilometre altında bir deniz olduğu düşünülüyor. Bu durum da uyduda hayat olma ihtimalini oldukça yüksek kılıyor. 

Güneş Sistemi’nin en parlak cismi 

Yüzeyinde bulundurulan buzlu yapıların Güneş ışınlarının neredeyse tamamını yansıtması sebebiyle Güneş Sistemi’nin en parlak gök cismi olarak kabul edilen Encedalus’ta su kaynaklarının yaşama uygun hale gelmesi ihtimalinin güçlenmesi için  Jüpiter’in uydusu Io’ da olduğu gibi suları gelgit dalgalarıyla ısındırması gerekiyor.

Encedalus da tıpkı Europa ve Titan gibi Dünya’ya yakın olan, aynı zamanda yaşam izleri barındıran gök cisimleri arasında yer almayı başardı. Bilim insanlarının uydu üzerindeki araştırması devam ediyor. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal