Bilim adamlarından uyarı geldi: Güneş bizi sosyal medyadan uzak tutabilir

Hintli bilim adamı Dibyendu Nandi, yaptığı araştırmada Güneş'in 11 yılda bir solar maksimum adı verilen bir dönemden geçtiğini ve bunun sonucunda çıkabilecek Güneş fırtınasının uydu ve iletişim sistemlerinin zarar görebileceğini öne sürdü.

01.12.2023-17:06 - (Son Güncelleme: 01.12.2023-17:06) Bilim adamlarından uyarı geldi: Güneş bizi sosyal medyadan uzak tutabilir

Güneş, yaklaşık her 11 yılda bir solar maksimum adı verilen bir dönemden geçiyor. Bu durum bazı manyetik alanlarda büyük değişikliklere yol açıyor. Bunun ardından ortaya çıkan Güneş lekeleri, büyük değişikliklerin sonucunda takımadaları andıran yapılar oluşturabilir.

Fırtınalar uydulara zarar veriyor

Ortaya çıkan lekeler, aynı zamanda güçlü enerji patlamalarına yol açarak Güneş fırtınalarına neden olabiliyor. Çıkan bu fırtınalar, uydulara zarar verebilir ve hatta iletişim sistemlerini bile kesintiye uğratabilir.

Hint bilim adamı konuştu

Hindistan’dan yapılan bir araştırmada IISER Kalküta Uzay Bilimleri Mükemmeliyet Merkezi’nden fizikçi Dr. Dibyendu Nandi, yapılan çalışma hakkında konuştu. Nandi “Yoğun fırtınalar, Dünya yörüngesindeki uyduların bozulmasına neden olabilir, iletişim ve navigasyon ağları gibi uydu tabanlı hizmetleri kesintiye uğratabilir. Ayrıca, yüksek enlem bölgelerinde bulunan elektrik güç şebekelerini tetikleyen jeomanyetik alanda da güçlü rahatsızlıklara neden olabilirler” ifadelerine yer verdi.


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal