Biden’ın Ziyareti İran’ı yalnızlaştıracak mı?

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail ve Suudi Arabistan ziyareti İran tehdidine bir miktar odaklanmayı içerecek.

13.07.2022-15:25 - (Son Güncelleme: 13.07.2022-16:40) Biden’ın Ziyareti İran’ı yalnızlaştıracak mı?

Bu, İsrail'in çok katmanlı hava savunmasını sergilemesinden ve İran tehdidi konusunda ABD ile “stratejik” bir ortaklıktan söz edilmesinden açıkça anlaşılmaktadır. İsrail ve ABD'nin Abraham Accords ülkeleriyle daha fazla işbirliğini teşvik ettiğine dair raporlar da var. Bunun ötesinde, yabancı basında Suudi Arabistan ve Riyad ile Kudüs arasında daha sıcak bağların kurulabileceğine dair haberler var.

İran endişeli ama aynı zamanda tüm haberleri nasıl ele alacağından emin değil. İran, önümüzdeki hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ağırlamak istiyor. Potansiyel olarak bu, İran'ın Biden ziyaretini dengelemeye çalıştığı anlamına gelebilir. İran, ABD'yi küresel bir hegemonik güç olarak yerinden etmek isteyen ülkelerle çalışabileceğini göstermeye çalışıyor. İran'ın ortaya koyduğu mesaj budur ve ayrıca Türkiye, Pakistan, Çin, Rusya ve diğer rejimlerin inandığı bir ülke.

İran ne düşünüyor?

İran rejimi, İsrail ile herhangi bir Arap devleti arasında bir savunma paktı kavramına karşı çıktı. Ancak İran, İsrail'in birçok Arap devletiyle olan bağlarının artmasını bir oldubitti olarak kabul ediyor gibi görünüyor.

İran, Ürdün'e İsrail'e çok yakın olmaması için şantaj yapmak için Irak üzerinden Ürdün'ü istikrarsızlaştırmaya veya en azından Amman'ı tehdit etmeye çalışıyor. İran ayrıca saldırılara devam etmek için Lübnan, Yemen, Irak ve Suriye'deki vekilleri kullanmayı düşünebilir. Ancak İran da dikkatli davranıyor olabilir.

Bir yandan İran, görünürde hâlâ Batı ile nükleer programla ilgili görüşmeler yapıyor. Ancak Katar bu görüşmelerin iyi gittiğini düşünse de İran ile görüştükten sonra ABD, Fransa ve diğerlerinin etkilenmediğine dair işaretler var. 

Boris Johnson'ın Birleşik Krallık'ta iktidardan düşmesi ve Rusya'nın Ukrayna'daki oyalanmaları, İran'ın başka bir anlaşma ihtiyacını “ısıtamayacağı” anlamına gelebilir. Aslında, Devrim Muhafızları'na yakın İran medyası, 2015 JCPOA ve mimarlarıyla alay eden hikâyeler yayınladı. 

Peki, Devrim Muhafızları ve rejimi yansıtan İran medyası neyi zorluyor?

Tasnim News, İsrail-Suudi ilişkileri olasılığını tartışıyor. Batı medyasının İran-Rusya ilişkilerinin gelişmesinden endişe duyduğu da kaydediliyor. Aynı zamanda İsrail ile Hizbullah arasındaki 2006 savaşını anıyor ve İsrail'in Hizbullah tarafından denizde tehdit edilebileceğine dikkat çekiyor.

Aynı zamanda, JCPOA'nın Batı'ya çok fazla inanan İran'ın “seçkinleri” ile bağlantılı olduğunu belirten bir makale var.

Biden'ın ziyareti ile ilgili Tasnim News'de Sabah Zangeneh adlı bir uzmanla Biden'in hedeflerini tartıştığı bir makalesi var. Makalede iddia edilen bir amaç, İsrail'in güvenliğini ve Arap ülkeleriyle ticaretini artırmak. Ayrıca makale, bunun enerji satışları ve silah satışlarıyla bağlantılı olduğunu iddia ediyor. Makale, İsrail-Suudi ilişkilerinin “son yarım yüzyıla kadar uzandığını” iddia ediyor. Makale, Biden yönetiminin amacının bu bağları kamuoyuna açıklamak olabileceğini söylüyor. 

İsrail'in BAE ve Bahreyn ile ilişkilerinin gelişmeye devam ettiğini de kaydediyor: “Öte yandan Suudi Arabistan, Arap-İsrail ihtilafının çözümü ve Tel Aviv [Kudüs] ile ilişkilerini normalleştirmesi halinde çeşitli planlar sunmuştu. , pratikte bu konudaki tüm planları görmezden gelinecek ve inandırıcılığını yitirecektir.”

Arap NATO'su mu?

İran ayrıca bazılarının "Arap NATO'su" olarak adlandırdığı bölgesel bir ittifak için önceki planların hiçbir zaman ortaya çıkmadığı gerçeğiyle de kumar oynuyor. Bu, İran'ın Mısır ve Ürdün'ün İran karşıtı olarak algılanan herhangi bir grubun parçası olmak istemediğine inandığı anlamına geliyor. 

Zangeneh'i ziyareti tartışmak için kullanmanın amacı, İran yanılıyorsa, medya rejimin endişelerini iletmek için başka birini kullanırken rejimin yoluna devam edebilmesi. Makale, ABD'nin İsrail ve Arap devletlerini birbirine bağlayan bölgesel bir ortaklığı uygulayamayacağını çünkü ABD'nin bölgenin ne kadar karmaşık olduğunu kabul etmediğini belirtiyor.

“Bu alanda birçok engel var. Amerika, otoritesini kullanmak veya bunu askeri güç yoluyla yapmak için bir zamanlar sahip olduğu yetkiye sahip değil. Elbette silah satışı alanında Amerika askeri teçhizatını satıyor, Suudi Arabistan da satın alıyor ama tüm bu hedefler ulaşılamayacak yüce hedefler” dedi.

Normalleşme devam edecek olsa da, ABD Başkanı muhtemelen sadece iki yıl daha görevde kalacak. Bu, İran'ın Riyad'ın herhangi bir Biden güvencesi üzerinde kumar oynamayabileceğine inandığı anlamına geliyor.

Kısacası, İran bölgesel karmaşıklığa, Suudi ihtiyatına güveniyor; Ürdün ve Mısır dış politikasının yanı sıra bölgede İran'ı dışlayacak her türlü ittifakın ortaya çıkmasını engellemek. İran açıkça endişeli ama ne olacağını görmek için bekliyor. Ayrıca, Biden buradayken dikkatli davranması ve krizleri kışkırtmaması gerektiği konusunda endişeli görünüyor.

Bu, İran'ın İsrail'e, Suudi Arabistan'a veya Irak ve Suriye'deki ABD birliklerine saldırmak veya onları tehdit etmek için insansız hava araçları ve füzeleri kullanmak isteyip istemediğini tartıyor olabileceği anlamına geliyor. İran, geçtiğimiz Ekim ayından bu yana Irak ve Suriye'deki ABD güçlerine karşı 29 saldırı gerçekleştirmek için vekillerini kullandı. Elbette İran mesajlarının olmaması bu tür saldırıların olmayacağı anlamına gelmiyor. Ancak İran, İsrail ve Arap devletlerini herhangi bir ittifaka sokmaktan endişeli görünüyor. 

Seth J. Frantzman

The Jarussalem Post

Çeviri: Erdal Şimşek

Rabia Uzunağaç
rabiauzunagacc@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal