Veraset ilamı nasıl verilir, kalan miras nasıl hesaplanır? Bilinmeyen miras nasıl bulunur? T.C Kimlik Numarası ile miras sorgulama

Birçok kişi aile büyüklerinden kendisine miras kalıp kalmadığını merak etmektedir. Peki, miras kalıp kalmadığı nasıl öğrenilir? Miras sorgulaması nasıl yapılır? İşte detaylar...

13.07.2022-15:12 - (Son Güncelleme: 13.07.2022-15:12) Veraset ilamı nasıl verilir, kalan miras nasıl hesaplanır? Bilinmeyen miras nasıl bulunur? T.C Kimlik Numarası ile miras sorgulama

E-devlet sistemi vatandaşlara birçok konuda hizmet sunarak işlerini kolaylaştırıyor. Sistemin sunduğu hizmetlerden biri de miras sorgulama işlemidir. E-devlet kullanıcı şifresi bulunan tüm vatandaşlar sistem üzerinden miras ve veraset ilamı sorgulama gibi işlemleri gerçekleştirebiliyor. 

Veraset ilamı nedir?

Kişinin miras hakkının olup olmadığı, miras hakkı bulunuyorsa mirasçılara hangi oranlarda ve ne kadar miras kaldığını görüntülemek ve belgelemek işlemine veraset ilamı denir. Veraset ilamı almak isteyenlerin Sulh Hukuk Mahkemesine veya notere başvuru yapması gerekir.

E-devlet miras sorgulama

Sisteme giriş yaptıktan sonra Adalet Bakanlığı sayfasına geçerek 'Veraset İlamı Sorgulama' linkinden erişin. Ekrana gelen sayfada size miras bırakmış olan kişinin T.C kimlik numarasını girin ve sorgula tuşuna basın. Açılan sayfada bütün kayıt ve miras haklarınızı görüntüleyebileceksiniz.

Ayrıca sistem üzerinden yine mirasçılık belgesi talepleri, Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından açılmış olan vasiyetname sorgulama işlemleri, Murise ait icra dosyası, hukuk dava dosyaları, idari dava dosyaları gibi sorgulama işlemlerinizi de yapabilirsiniz.

 veraset ilamı

Mahkeme veya noterden mirasçılık belgesi alma

Mahkeme veya noterden mirasçılık belgesi almak için ilk olarak başvuruda bulunmak gerekiyor. Başvuru esnasında talep edilecek evraklar şöyledir:

Murisin ölüm belgesi,

Vukuatlı nüfus kayıt belgesi,

Veraset ilamı başvuru dilekçesi

Başvurunun ardından verilecek belgede, kime ne oranda miras kaldığı açıkça yer alacaktır. Miras kalan kişiler mirasçılık belgesiyle, devlete ödemeleri gereken ve mirasın miktarına göre %1-10 arasında değişiklik gösteren veraset ile intikal vergilerini yatırarak miraslarıyla alakalı işlemlerini yapabilirler.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal