Biden’dan tarihi İsrail açıklaması: ‘Refah’a girmelerine karşıyız’

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yaptığı saldırılar sonucunda 27 binin üzerinde Filistinli sivilin hayatını kaybettiğini belirtti. Biden ayrıca İsrail’in yeterli bir plan yapmadan Refah’a girmesine de karşı olduklarına vurgu yaptı.

13.02.2024-09:54 - (Son Güncelleme: 13.02.2024-17:22)

Ürdün Kral 2. Abdullah ile görüşme gerçekleştirdikten sonra Beyaz Saray’da ortak bir basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Joe Biden, Gazze ve Ortadoğu’daki gelişmeleri dikkatli ve kapsamlı olarak ele aldıklarını ifade etti. 

27 binin üzerinde masum Filistinli öldürüldü

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına atıfta bulunan Biden, "Son 4 aydır devam eden savaşta Filistin halkı hayal bile edilemeyecek acılar ve kayıplar yaşadı. Bu çatışmada çok sayıda, 27 binden fazla, masum Filistinli sivil hayatını kaybetti, bunlar arasında binlerce çocuk da bulunuyor." şeklinde konuştu.

Her masum hayatın kaybı bir trajedidir

AA’da yer alan habere göre; Yüz binlerce Filistinlinin gıda, su ve diğer temel ihtiyaçlara ulaşamadığını vurgulayan Biden, "Pek çok aile, sadece bir değil, birçok yakınını kaybetti ve onlar için yas tutamıyorlar, onları gömemiyorlar çünkü bunu yapmak güvenli değil. Bu yürek parçalayan bir durum. Gazze'deki her masum hayatın kaybı bir trajedidir." şeklinde konuştu.

Joe Biden İsrail Açıklamasıi

ABD, 6 hafta sürecek bir insani ara üzerinde çalışıyor

ABD Başkanı, bölgedeki müttefik ülkelerle İsrail ile Hamas arasında en az 6 hafta sürebilecek bir insani ara üzerinde çalıştıklarını ve bu arada hem rehine değişimi hem de Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasını sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Beyaz Saray’dan İsrail’e çağrı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, 5 yaşındaki Filistinli Hind Rajab'ın ölümüne ilişkin İsrail'e acilen soruşturma yapma çağrısında bulundu. Miller, Hind Rajab'ın trajik ölümünün ardından İsrail hükümetinden olayı soruşturmasını ve sonuçları zamanında paylaşmasını talep ettiklerini belirtti. ABD Sözcü, Hind Rajab'ın ölüm haberi karşısında duygusal bir açıklama yaparak, kendi küçük kızının yaşına gelmekte olduğunu ve bu trajedinin yıkıcı olduğunu ifade etti.

Cansız bedenine günler sonra ulaşıldı

29 Ocak'taki İsrail bombardımanında 5 yaşındaki Hind Rajab, Gazze'deki evinden amcası, teyzesi ve 5 kuzeniyle kaçarken İsrail ordusunun hedefi oldu. Ailesini kaybeden Rajab'a Filistin Kızılayı ambulans göndererek kurtarma operasyonu başlattı. Ancak İsrail ordusunun müdahalesiyle ulaşmaya çalışan ambulansın hedef alındığı, sağlık görevlilerinden uzun süre haber alınamadığı belirtildi. İsrail askerlerinin kasıtlı olarak ambulansı hedef aldığı açıklamasıyla birlikte, Rajab ve sağlık görevlilerinin cansız bedenlerine ulaşıldı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal