Biden’dan Çarpıcı Açıklama: ‘Bedelini Ödeteceğiz’

Afganistan’ın Başkenti Kabil’de bombalı saldırı düzenlendi. Düzenlenen saldırı birçok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep oldu.

27.08.2021-10:07 - (Son Güncelleme: 27.08.2021-19:28) Biden’dan Çarpıcı Açıklama: ‘Bedelini Ödeteceğiz’

Meydana gelen saldırıya ilişkin ABD Başkanı Joe Biden, açıklamalarda bulundu.  Biden, "Onlar, başkalarının hayatlarını kurtarmak için tehlikeli ve özverili bir görevde bulunan kahramanlardı” ifadelerini kullandı. 

Öldürülen askerlerin hesabını soracaklarını belirten Biden, "Amerikan askerlerinin ailelerine olan kutsal bağlılığımızı yerine getirmeye devam edeceğiz. Saldırıyı gerçekleştirenleri affetmeyeceğiz, unutmayacağız, peşini bırakamayacağız ve bedelini ödeteceğiz” şeklinde konuştu. 

13 ABD ASKERİ HAYATINI KAYBETTİ 

Teröristlerin kendilerini yıldıramayacağını söyleyen Biden, "ABD, hayat kurtarmak, Amerikalıları ve Afgan müttefiklerimizi Afganistan'dan tahliye etmek için bu görevi cesaret ve onurla yerine getirmeye devam edecek. Komutanlarıma DAEŞ'in kilit varlıklarını, liderliğini ve tesislerini vurmak için operasyonel planlar geliştirmelerini söyledim, istediğimiz bir anda, istediğimiz bir yerde, zamanda kuvvet ve hassasiyetle karşılık vereceğiz. Bu bir güven meselesi değil, karşılıklı çıkar meselesidir. Alabildiğimiz kadar çok insanı dışarı çıkarmamız onların kendi çıkarınadır” şeklinde konuştu. 

Tarihte, bir savaş sona erdiğinde, bir ülkeden çıkarılması istenen herkesin dışarı çıkacağını garanti eden hiçbir çatışma bilmiyorum diyen ABD Başkanı Joe Biden, Kabil'in havaalanı dışında meydana gelen iki patlama ve silahlı çatışmada hayatını kaybeden 13 ABD askeri için saygı duruşunda bulunduğu görüntülendi. 

Afganistan'daki tahliyeleri de devam ettireceklerini önemle vurgulayan Biden, "Teröristlerin bizim misyonumuzu durdurmalarına izin vermeyeceğiz. Tahliyeleri sürdüreceğiz. Aynı zamanda komutanlarıma DEAŞ'ın kilit varlıklarına, liderlerine ve tesislerine saldırı planları hazırlamaları emri verdim. Seçtiğimiz vakit, yer ve zamanda kuvvet ve hassasiyetle bu saldırıya yanıt vereceğiz. Bilmenizi isterim ki bu DEAŞ teröristleri kazanamayacak. Amerikalıları kurtaracağız, Afgan müttefiklerimizi çıkaracağız. Boyun eğmeyeceğiz” sözlerine yer verdi.

‘KONU GÜVEN DEĞİL ORTAK ÇIKARLAR’

Joe Biden, eğer ihtiyaç duyulursa Afganistan’a ek kuvvet gönderebileceklerini komutanlara ilettiğini söyledi. Son dönemlerde Taliban ile ilgili eleştirin hedefi olan Biden, "Konu güven değil, ortak çıkarlar. Ancak şu ana kadar ne bana ne de sahadaki komutanlarımıza Taliban ile bugünkü saldırıyı düzenleyen DEAŞ/Horasan arasında bir bağ olduğuna dair bir sonuç gelmedi” şeklinde konuştu.

Biden, basında yer alan bazı iddialar hakkında şöyle konuştu; "Bazı durumlarda askerlerimizin, Taliban'daki mevkidaşları ile irtibata geçip, 'Şu kadar kişiyle şöyle bir otobüs geliyor, bu otobüse ya da bu gruba geçiş izni vermenizi istiyoruz' dediği durumlar evet, oldu. Size bir isim listesinden söz edemem ama bazı listelerin olmadığını da söyleyemem. Bu tarz durumlarda otobüslerdeki kişilerin listesi verilmiştir” ifadelerine yer verdi.

’20 YILLIK SAVAŞI BİTİRME ZAMANI’

Afganistan’da yaşanan sorunlara ilişkin sorumluluğun Taliban ile anlaşan daha sonra onlara çıkış tarihini veren eski Başkan Donald Trump olduğunu belirten Biden, son açıklamalarını "Hanımlar ve beyler, artık 20 yıllık savaşı bitirme zamanı” şeklinde belirtti.

Taliban yöneticisi, gerçekleşen terör saldırılarında 13'ü ABD askeri olmak üzere en az 110 kişinin hayatını kaybettiğini, 150 kişinin ise yaralandığını söyleyerek,” 28 Taliban üyesi hayatını kaybetti. Biz, Amerikalılardan daha fazla insan kaybettik” ifadelerini kullandı.

Taliban sözcüsü, ABD'nin tahliyelerini tamamlamak ve geri çekilmek için 31 Ağustos tarihini uzatmasına gerek olmadığını belirtti. Batılı bir güvenlik yetkilisi, saldırıların ardından sivillerin tahliyesinin hızlandırıldığını ve uçuşların düzenli olarak yapıldığını söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal