Beyaz Saray’dan dikkat çeken Türkiye açıklaması: Biden'ın F-16 satmak istediği ortada

ABD Eski Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisiunan basınında panik başladı James Jeffrey, Jeo Biden yönetiminin Türkiye’ye F-16 satmak istediğini ifade etti. Yunan basınında bu gelişme büyük panikle karşılık buldu. İşte detaylar...

12.06.2023-09:08 - (Son Güncelleme: 12.06.2023-17:17)

ABD Ankara Büyükelçisi ve Eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye’nin Rusya Ukrayna savaşında dikkat çeken yapıcı bir rol üstlendiğini söyledi. Jeffrey, ayrıca Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satmak istediğini vurguladı.

Biden’ın Türkiye’ye F-16 satmak istediği ortada

Eski ABD Suriye Temsilcisi James Jeffrey, Washington-Ankara hattındaki F-16 çıkmazıyla ilgili "Bence İsveç'i NATO'da görmek istediğimiz ortada. Aynı şekilde Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satmak istediği de ortada." şeklinde yorum yaptı.

CNN TÜRK'e özel konuşan Jeffrey, eski MİT Başkanı Hakan Fidan'ın "çok etkili" bir Dışişleri Bakanı olacağını söyledi ve şu ifadelerde bulundu:

"Hakan Fidan'la Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde danışmanlığını yaptığı sırada çalıştım. 2008-2010 yılları arasında. Kendisiyle istihbarat şefliği görevini yürüttüğü dönemde defalarca görüştüm. Oldukça tecrübeli bir isim. Yaklaşık 15 yıldır Türkiye'nin tüm dış politika kararlarının alınma sürecine dahil oldu. Çok etkili bir Dışişleri Bakanı olacağından eminim."

ABD Türkiye F-16

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni hükümetinin, "Türkiye'nin uzun vadeli çıkarlarına odaklanacağını düşündüğünü." söyleyen Jeffrey, "Ama hepsinden öte Türkiye, Ukrayna'daki çatışmayı çözmek için fevkalade ve yapıcı bir rol üstlendi. Bunu yaparken Kiev'in Rus saldırılarına karşı kendini koruması için ihtiyacı olan silahların sağlandığından da emin oldu. Bu, Türkiye'yi çok önemli bir oyuncu haline getirdi. Avrupa Birliği'yle mülteciler ve diğer konularda iş birliği ve koordinasyonunu artırdı. Bunun yeni hükümette de süreceğini düşünüyorum. Türkiye'de ciddi bir milliyetçilik dalgası, ciddi oranda batı karşıtı söylemler gördük. Ama bunlar hep seçim dönemiydi. Seçim geride kaldığına göre, yeni hükümet Türkiye'nin uzun vadeli çıkarlarına odaklanacaktır diye düşünüyorum." şeklinde değerlendirme yaptı.

Yunan basınında panik başladı

ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'ye F-16 satışı ve modernizasyonuna Kongre'nin onay vermesini sağlamak için formül arayışında olduğu öne sürüldü. Bu çerçevede, Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın, son günlerde ABD Kongresi'ndeki silah satışı ile ilgili "kilit isimleri" telefonla arayarak, 11-12 Temmuz'daki NATO zirvesi öncesi Ankara'nın onay vermesiyle İsveç'in ittifaka üyeliğinin gerçekleşmesi halinde Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışıyla ilgili tavırlarının ne olacağı konusunda nabız yokladığı iddia edildi.

Kathimerini gazetesinin dünkü manşet haberinde ABD'de, Türkiye'ye F-16 satışı konusundaki temasları bugüne kadar Dışişleri Bakanlığı'nın yürüttüğü, ancak son günlerde durumun değiştiği ve Beyaz Saray'ın devreye girdiği belirtildi.

Bu durumu Biden'ın Türkiye'ye F-16 satışına ilgisinin arttığına işaret sayan gazete "Sullivan, silah satışlarında kilit rol oynayan Kongre üyelerini telefonla arayarak, niyetlerini ya da itirazlarını nasıl geri çekebileceklerini araştırıyor" diye yazdı.

Beyaz Saray’ın işi zor

Sullivan'ın aradığı kongre üyelerinden genellikle "Türkiye ile tek sorun İsveç'in NATO üyeliği değil, Türkiye politikasını genel olarak değiştirmeli" cevabı aldığını öne süren Kathimerini "Beyaz Saray'ın işi zor" ifadesini kullandı. Öte yandan ABD'de F-16 satışının engellemek için 'Yunan lobisi'nin de harekete geçtiği bildiriliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal