BETAM açıkladı: Türkiye ilk çeyrekte yüzde 5,8 oranında büyüme kaydedecek!

BETAM, 2022 senesinin ilk çeyreğinde bir önceki sene aynı zamana göre yüzde 5,8 büyüme beklediğini kaydetti.

26.04.2022-15:31 - (Son Güncelleme: 26.04.2022-16:43) BETAM açıkladı: Türkiye ilk çeyrekte yüzde 5,8 oranında büyüme kaydedecek!

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) uyarınca bugün bir rapor yayımlandı. Yayımlanan söz konusu rapora göre ilk çeyrek için yüzde 5,8'lik büyüme bekleniyor.

IMF yüzde 3,3 büyüme tahmini yapmıştı

BETAM’ın yaptığı açıklamada şu cümlelere yer verildi: 

"Kesinleşen Ocak, Şubat ve kısmen açıklanan Mart ayı GSYH öncü göstergeleri ile yaptığımız hesaplamalara göre 2022 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH'nin yüzde 5,8 büyümesini bekliyoruz. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yaptığımız hesaplamalarla ise 2022 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH'nin yüzde 1 büyüyeceğini öngörüyoruz."

BETAM açıkladı: Türkiye ilk çeyrekte yüzde 5,8 oranında büyüme kaydedecek!

Türkiye ekonomisi adına IMF’nin yapmış olduğu yüzde 3,3’lük büyüme tahmininde herhangi bir değişikliğe gidilmeksizin, küresel ekonomik büyüme tahmini de yüzde 4,9 oranından yüzde 4,4 düşürüldü. Dünya Bankası’nın büyüme tahmini ise Türkiye için bu yıl bazında yüzde 1.4’e düşürülmüştü.

Sanayi üretiminde artış tahmini 

BETAM, 2022 senesinin ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe nazaran ithal tüketimde yükseliş, kredilerde ise azalma olacağını tahmin ediyor. Çeyreklik bazda ithal tüketim yüzde 9,3 oranında yükseliş gösterirken, konut kredilerinde ve tüketici kredilerinde yüzde 15’i geçen oranda düşüşler yaşandı.

Bir önceki senenin aynı çeyreğiyle karşılaştırıldığında özel tüketimde ciddi gerilemeler olduğu fark ediliyor. İthal tüketimde yüzde 15, konut kredilerinde yüzde 28, tüketici kredilerinde yüzde 20 düşüş beklenirken öte yandan da yanıksız tüketim malları üretimi yüzde 10’a yakın artış gösteriyor.

BETAM açıkladı: Türkiye ilk çeyrekte yüzde 5,8 oranında büyüme kaydedecek!

Raporun genel değerlendirme kısmında kullanılan ifadeler ise şu şekilde:

"GSYH tahmininde kullandığımız diğer mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış değişkenlere baktığımızda hizmet sektörüne olan talebin yüzde 3,8 artacağını tahmin ediyoruz. Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında hizmet sektörüne olan talepte yüzde 21 artış olacağını öngörüyoruz. Kesinleşen Ocak, Şubat ve kısmen açıklanan Mart ayı GSYH öncü göstergeleri ile yaptığımız hesaplamalara göre 2022 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH’nin yüzde 5,8 oranında büyümesini bekliyoruz. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmı¸s verilerle yaptı˘gımız hesaplamalarla ise 2022 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 1 büyüyeceğini öngörüyoruz."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal