Beslenmenize Kurtçuklar Eklemeye Hazır Olun!

Uzmanlar, dünya nüfusunun artmasıyla birlikte protein üretimi üzerindeki baskınında arttığını belirtiyor. Bilim insanlarına göre, gelecek yıllarda insanlar protein tüketmek için böcek yemek zorunda kalacak!

04.09.2020-11:14 - (Son Güncelleme: 04.09.2020-11:33) Beslenmenize Kurtçuklar Eklemeye Hazır Olun!

İklim krizi dünyamızın doğal kaynaklarının kurumasına neden olurken, dünya nüfusu da hızla artmaya devam ediyor.

Bazı az gelişmiş ülkelerde gıda kıtlığının etkileri şimdiden görülmeye başladı ancak hiçbir ülke bu riskten bağımsız değil.

Yine de nüfusun gıda talebini karşılayabilmek için protein içeren alternatif ve sürdürülebilir besin kaynakları bulunuyor: Böcekler! Bu noktada tek sorun bu kaynaklara burun kıvıracak milyonlarca insan bulunuyor olması.

Böceklerin besin olarak tüketilmesi, görünürde olduğu kadar tuhaf bir fikir değil. Böcek tüketmenin aslında oldukça faydalı yönleri bulunmakta. Örneğin un kurtları, tam bir protein deposu ve birçok besleyici özelliği bulunmakta.

UN KURTLARI ÖNEMLİ BİR KAYNAK

Journal of Insects as Food and Feed isimli akademik yayında yer verilen bir çalışmada un kurtları hem yiyecek hem de hayvancılık için önemli bir kaynak olduğu belirtiliyor.

Araştırmaya liderlik yapan Indiana Üniversitesi'nden Christine Picard, ‘İnsan nüfusu artmaya devam ediyor ve protein üretimi üzerindeki baskı sürdürülemez biçimde artıyor. İklim değişikliğinden söz etmiyorum bile.

Un kurtları, birçok organizmanın doğal beslenme düzeninin bir parçasıdır. Örneğin balıklar, bu kurtçuklardan hoşlanır. Ayrıca hayvan yemi endüstrisinde alternatif bir protein kaynağı olarak yararları dokunabilir. Ve belki bir gün, alternatif bir kaynak olarak insanlar için de faydalı olurlar’ ifadelerini kullandı.

Pickard ve ekibi aynı zamanda, bu böceklerin DNA’larını derinlemesine inceledi ve genomlarını sıraladı. Elde edilen bilgiler ışığında ‘sarı un kurtlarını seri üretim ve tüketim için optimize etmede’ kullanılabileceği açıklandı.

Un kurtlarını tüketmek, ilk etapta mide bulandırıcı olsa da, bu canlıların çiğ çiğ tüketileceği anlamına gelmiyor.

Bu kurtçuklar işlenebilir, diğer yiyeceklere eklenebilir ve böcek oldukları anlaşılmayacak şekilde hazırlanabilir.

Bu yüzden araştırmacılar, un kurtları üzerinde daha fazla çalışma yaparak endüstrinin onları daha verimli kullanmasına yardımcı olacak bilgileri toplamayı planlıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal