Protein Diyeti

Yağ oranı düşük, karbonhidrat bulundurmayan ancak fazlasıyla protein içeren kısa süre gerçekleştirilen protein diyeti bir besin diyetidir. Protein diyeti faydalı mıdır? Nasıl yapılır?

03.07.2020-16:10 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-16:09) Protein Diyeti

Protein Diyeti Nedir?

Protein diyetinin asıl amacı, yalnızca protein içeren besinler tüketilerek aç kalmadan kilo verme şeklidir. Bu diyet genellikle aktif spor yapan sporcuların başvurduğu bir diyet programıdır. Hızlı bir şekilde kilo azalması yaşamak isteyenlerin de tercihi olmaktadır. Ancak protein diyetinde proteinin fazla alınması sebebiyle kas oranlarında azalma gerçekleşir. Sürekli egzersiz yapılmasında fayda vardır. Vücutta kilo yapan yağlar protein tüketimi ile enerjiye çevrilerek yağ azalması sağlanır. Böylelikle kilo kaybı yaşanır. Protein diyeti kişinin karbonhidrat ve şeker tüketimini tamamı ile sona erdirecek bir diyettir. Protein tüketiminin fazla olması aynı zamanda bağışıklığın da güçlenmesine yardımcı olacaktır. Bu diyeti uygulayan kişilerin protein alımının yanında sporunu ve egzersizini de düzenli bir şekilde yapılması diyetisyenler tarafından önerilen bir tavsiyedir.

Protein Diyetinin Faydaları

Protein diyeti, protein açısından yoğun besinler tüketilerek yapıldığı için bu kişi üzerinde tokluk hissi yaşamasına sebep olur. Bu nedenle diyetin uygulanması kolay bir şekilde gerçekleşir. Aynı zamanda bu diyet türü ile zayıflayanların yağ azalması yaşayarak, kilo kaybı yaşaması sonrasında tekrardan kolayca kiloyu geri almamasına sebeptir. Bu yüzden diğerlerine göre çok tercih edilen bir diyettir. Protein enerji veren besinlerde bulunur bu nedenle protein diyeti de enerji açısından yoğun besinlerin tüketilmesi ile gerçekleşir. Bu sebeple kişi protein diyeti yaparken gün içerisinde herhangi bir enerji yoksunluğu ya da halsiz düşme durumu gibi yorgunluk içeren durumlar yaşamaz. Vücudun, karbonhidrat ve yağa göre protein sindirimi daha zordur bundan ötürü tüketilen gıdaların proteinli olması da kalorinin çok yakılmasını sağlamaktadır.

Protein Diyetinin Zararları

Protein diyeti, protein ağırlıklı bir beslenme içeren diyet olması sebebiyle böbrek hastalığı olan kişilerde kolesterol yükselmesi ve karaciğerin yağlanmasına neden olabilir. Bu yüzden böbrek hastaları veya böbrek taşı rahatsızlığı olanların bu diyeti uygulaması tavsiye edilmemektedir. Diyet süresince vücudun yağ oranının enerjiye dönüştürülmesi amaçlanır ve burada şeker tüketimi fazlasıyla azaltılır hatta tüketilmez.     Bu durumda diyeti uygulayan kişi de gün içerisinde odaklanamama gibi durumlar yaşanılabilir. Diyet esnasında tüketilen besinler lif açısından fazlasıyla azdır bu da kişide kabızlık, hazımsızlık gibi bağırsak hareketlerini yavaşlatan durumları gösterir. Bu tarz rahatsızlık yaşamamak için protein tüketiminin yanında bol sıvı da tüketmekte fayda vardır.

1 Günlük Protein Diyeti Nasıl Olur?

Protein diyeti uygulamaya başlayan kişi, her gün kahvaltıya başlamadan önce bir bardak ılık su tüketmelidir. Ardından yulaf ezmesi ve yumurtanın beyazını fazla tüketerek yeşilliklerle birlikte şekersiz olması dikkate alınarak çay eşliğinde kahvaltı yapılmaktadır. Öğlen ve kahvaltı öğünün arasında egzersizler belirli bir süre ile yapıldıktan sonra öğle yemeğinde yağsız olması şartıyla köfte ve yine yeşil ağırlıklı besinler tüketilir. İkindi vaktine yaklaşırken yağsız kuruyemiş tüketilir. Yine akşam yemeğinden önce yapılması gereken spor ve egzersizler gerçekleştirilir. Ardından bir kase çorba ve yeşillik eşliğinde akşam yemeği de tamamlanır. Tabii ki bu liste doktorunuzun sizin yaş. kilo oranınıza göre daha uzun olarak verilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal