Bel fıtığına dair aklınıza takılan tüm sorularınızın cevabı!

Bel ağrısı çekilmez hale gelebiliyor. Omurgalar arasında disk adı verilen yuvarlak yastıkların zorlanma ve yıpranması sonucunda yırtılmasıyla oluşan sinir köklerinin sıkışmasıdır. Fıtıklaşmış diskler boyun, kol, sırt veya bacak ağrısının temel nedenlerinden biri olarak kabul edilir. Bel fıtığı, tedavi edilmesi gereken önemli bir sorun olduğunu aktaran Doç. Dr. Serhat Mutlu, faydalı önerilerde bulundu. Bizlerde sizin için haberimizde kaleme aldık. İşte detaylar…

01.01.2024-14:35 - (Son Güncelleme: 01.01.2024-14:35) Bel fıtığına dair aklınıza takılan tüm sorularınızın cevabı!

Bel ağrısı çoğunlukla yetişkinlerde görülen bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat her bel ağrısı bel fıtığı demek doğru değil. Bel fıtığında bel ağrısından çok bacaklarda ağrı ortaya çıkmaktadır. Semptomları da şu şekilde kendisini göstermektedir; İlerleyen dönemlerde bacak hareketlerinde zorluk, kısıtlanma ve güç kaybı görülmektedir. 

‘‘Bel fıtığı geniş bir yelpazeye sahiptir’’

Bel fıtığı başlangıç aşamasındayken, ilerlememesi için günlük aktivitelere dikkat edilmesi gerektiği vurgusunu yapan Mutlu, ‘‘Bunun için günlük yaşam tarzında beli sürekli olarak korumak önemli olmaktadır. Bel fıtığı belirtileri, belde ve kalçada orta derecede bel ağrısından acil tıbbi müdahale gerektiren yaygın uyuşma ve halsizliğe kadar değişiklik ve geniş bir yelpazede gösterir’’ dedi. 

bel fıtığı neden olur

Bel fıtığının belirtileri nelerdir?

Ancak bel fıtığı belirtilerinin şu şekilde olduğunu sıralayan Mutlu, ortaya çıkan semptomlar karşısında acil bir şekilde doktora başvurması gerektiğini vurguladı. İşte Doç. Dr. Serhat Mutlu’nun bel ağrısının belirtilerini şu şekilde sıraladı; ‘‘Belde, kalçada veya bacakta ağrı, Bel hareketlerini yapamama veya zorlanma, Yürümekte, oturup kalkmakta zorlanma, Ayak veya parmaklarda uyuşma, karıncalanma, Bacakta veya ayakta güçsüzlük, zayıflık, Nadiren idrar tutamama.’’

Bel fıtığında tekrar söz konusu mu?

Bel fıtığının tekrarlama olasılığının düşük olduğunu aktaran, ‘‘Bel fıtığı ameliyatı olduktan sonra aynı yerden tekrarlama oranı yüzdesi ise 2-3 civarında görülür. Ama bu mutlaka tekrarlayacağı anlamına gelmez. Bu oran ameliyat sonrası öneriler dikkate alındığında çok daha düşüktür’’ şeklinde konuştu.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal