Bel ağrılarının baş düşmanı soğuk havalar!

Bel ağrısı sıkıntısından birçok kişi muzdarip. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesinden beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Op. Dr. Emre Ünal, bel fıtığı veya ağrısı olanlara yönelik önemli tavsiyelerde bulundu. Ünal, özellikle soğuk havalarda bel bölgesini sıcak tutulması gerektiğinin altını çiziyor.

01.02.2024-14:07 - (Son Güncelleme: 01.02.2024-18:05) Bel ağrılarının baş düşmanı soğuk havalar!

Op. Dr. Emre Ünal, soğuk havanın, bel fıtığının oluşumuna neden olmamasına rağmen bel ağrısı yaratan etkenler arasında yer aldığını bildiriyor. Fıtık ağrılarının başlıca nedenleri arasında soğuk ve karlı havaların, bel ve boyun fıtıklarına etkisi olduğunu belirterek, pratik, kolay ve uygulanabilir bir takım önerilerde bulundu.

Sıcak su torbasını kullanın!

Kıyafetlerin önemine değinen Ünal, soğuk havalarda, bel bölgesini sıcak tutan kıyafetler giyilmesi gerektiğini açıklayarak, bel ağrısında ilk yapılması gerekenin, "Bel bölgesine en az 15 dakika sıcak su torbası koyulması ve dinlenme" olduğunu söyledi.

Bel fıtığı neden oluşur?

bel fıtığı neden olur

Bel fıtığının nasıl oluştuğu hakkında bilgiler veren Ünal, omurga kemikleri arasında bulunan "disk" adlı kıkırdak dokuların zamanla bozularak, bulunduğu yerden çıkmasıyla yaşandığının bilgisini aktaran Ünal, bu bozulmanın "Yaşın ilerlemesi, ağır kaldırma, sigara içme ve kilolu olma" gibi etkenlerinde sebep olabileceğini belirtti. Vücutta oluşan ağrıların başlıca aşamaları hakkında bilgiler sunan Ünal, soğuk havalarda dokuların, kasların, eklemlerin ve bağ dokuların büzüşerek sertleştiğini kaydederek, bu durumda dokulara daha az kan gittiği için hareket kabiliyetinin azaldığını ve bel bölgesinde bulunan kas, eklem ve bağ dokularda yaşanan gerginliğin ağrıya neden olduğuna işaret etti.

Şiddetli ağrının sebebi soğuk havalar!

bel fıtığı neden olur

Kış günlerinin gelmesiyle birlikte, soğuk havalarda bel fıtığına bağlı oluşan ağrı daha şiddetlendiğini söyleyen Ünal, bel fıtığı sorunu yaşayan insanların, belden daha fazla kalça ve bacak ağrısı yaşadığının altını çizerek, "Soğuk havanın bel fıtığı gelişmesi konusunda bir katkısı olmamakla beraber, soğuk havalarda bel fıtığına bağlı oluşan ağrının daha şiddetlendiğini polikliniklerimizde görüyoruz’’ diye konuştu.

Uzmanından önemli tavsiyeler!

Bel ağrısı veya bel fıtığından korunmak için önerilerde bulunan Ünal, "Düzenli egzersiz yapma, kiloya dikkat etme, şekerli gıdalardan uzak durma, sigara kullanmama ve bel bölgesini soğuktan korumanın" önemli değerlendirmelerde bulundu.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal