Muhteşem çalışma: Domates suyu birçok hastalığa karşı kalkan oluyor!

Domates suyunun antimikrobiyal özelliği sayesinde birçok hastalığa iyi geldiğini belirten uzmanlar, tifo hastalığının dahi önüne geçebileceği ön görülüyor.

31.01.2024-17:05 - (Son Güncelleme: 31.01.2024-17:05)

Domates suyunun, tifo hastalığına sebebiyet veren Salmonella typhi bakterisi dahil birçok bakteriyi öldürebileceği ispatlandı. İnternet sitesi Techexplorist’den alınan habere göre, Cornell Üniversitesinde görev alan bilim insanları, domates suyunun, dünya çapında yılda 21 milyon vakaya ve 200 bin ölüme yol açan tifoya neden olan Salmonella typhi bakterisi de dahil olmak üzere sindirim sistemi ve idrar yolu sağlığına zarar verebilecek bakterileri öldürebileceği öğrenildi.

Hastalığa neden olan patojenlere savaş!

Domates suyunun faydaları

Çalışmayı koordine eden ve yöneten Cornell Üniversitesi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Ana Bilim Dalı Profesörü Jeongmin Song, "Araştırmamız domates ve domates suyunun Salmonella gibi enterik bakterileri öldürdüğünü ortaya çıkardı. Domatesin içeriğinde bulunan ve bakteri zarını bozan küçük proteinler oldukları bilinen iki antimikrobiyal peptidin, sindirim ve idrar yoluna zarar veren bakterilerin koruyucu zarlarını bozarak hastalığa neden olan patojenleri, ortadan kaldırdığı bulgusuna ulaşıldı’’ dedi.

Gençler sık sık sebze ve meyve tüketmeli!

Domates suyunun faydaları

Yapılan bu çalışmanın sonuçlarının pek çok faydası olabileceği kaydedilirken, özellikle çocuklar ve gençler tarafından öğrenilmesinin, toplumda domates başta olmak üzere meyve ve sebze tüketimini artırması hedeflenmektedir.

Domates suyunun faydaları

Tüm bu çalışmanın detaylarına Amerikan Mikrobiyoloji Topluluğunun yayına hazırladığı Microbiology Spectrum gazetesinden ulaşabilirsiniz.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal