Bedelli askerlik affı kimleri kapsıyor, kaç para yatırılacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla AKP tarafından bedelli askerlik af yasası teklifi hazırlandı. Bedelli askerliğin detaylarını merak eden vatandaşlar yoğun bir araştırma yapmaya başladı. Peki, Bedelli askerlik kimleri kapsıyor? Bedelli askerlik ücreti ne kadar? Konuyla ilgili detaylar haberimizde...

18.06.2022-09:29 - (Son Güncelleme: 18.06.2022-09:29) Bedelli askerlik affı kimleri kapsıyor, kaç para yatırılacak?

Teklifin düzenlemeleri yapılarak en geç önümüzde ki hafta için TBMM Başkanlığı'na sunulması bekleniyor. Teklif TBMM tatile girmeden hızlıca yasalaştırılmak isteniyor.

Bedelli askerlik affı kimleri kapsıyor?

Hazırlanan teklif doğrultusunda bakaya, yoklama kaçağı veya saklı olduğu için bedelli kapsamında yer almayan genç nüfus 1 kerelik bu yasadan faydalanacak.

Söz konusu kişiler başvurularının ardından bedelin ödenmesi şartıyla bedelli askerlik yapabilecekler. Bu sayede haklarında devam etmekte olan yasal süreç son bulacak.

 bedelli askerlik ne kadar

Bedelli askerlik affı 500 bin kişiyi kapsayacak!

Teklif kapsamında toplam 550 bin kişi yer alıyor. Bu kişilerin birçoğunun yasanın çıkmasıyla birlikte başvuru yapmaları bekleniyor.

Bedelli askerlik affından faydalananlar ücret farkı ödeyecek!

Askerliğini bedelli olarak yapmayı isteyenlerin ödemesi gereken ücret bu yıl 56 bin TL. Fakat, bu imkanı önceden kullanan kişilere haksızlık olmasın diye, af kapsamına girenler daha yüksek miktarda ödeme yapacak.

Af kapsamına girenlerden alınacak fiyat farkının 9-10 bin TL olacağı konuşuluyor. Aynı zamanda yeni düzenleme ile, aftan yararlananlar kaçak sayıldıkları toplam yıl sayısına göre değişen oranlarda ödeme yapacaklar. Yani kaçak süresi iki yıl olanla, beş yıl olanın ödeyeceği ücret aynı olmayacak.

 bedelli askerlik affı kimleri kapsıyor

Bedelli askerlik affı yurt dışındaki Türkleri de kapsıyor!

Bedelli askerlik affı, dövizli askere gitme hakkına sahip yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından başvuru yapıp ücretini ödemeyen, yani işlemleri yarım kalan gençleri de kapsıyor. Yurt dışında ortalama 2000 gencin bu durumda olduğu biliniyor.

Erdoğan duyurdu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, "Sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı, bakaya gençlerimize bedelli askerlikten faydalanabilme yolunu açıyoruz. Kaçak yılına göre değişen oranlarda bir rakam ilavesiyle askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerimiz askerlik şubelerine başvurabilirler. Bakaya gençlerimizin sıkıntısına çözüm getiren bu uygulamanın hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal