Bebeklerde Çenede Kızarıklık

Net bir nedeni olmayan en sık rastlanan kızarıklıklar ısı sebebiyle oluşur. Bebeklerde çenede kızarıklık ısı kaynaklı ise küçük küçük birçok kızarıklıktan oluşan pembe bir leke alanı şeklindedir.

22.06.2020-11:54 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-11:52) Bebeklerde Çenede Kızarıklık

Bebeklerde Çenede Kızarıklık Sebepleri

Bebek vücudunun hemen her yerinde görülmesi muhtemel kızarıklıklar:

• Akne. Yüzdeki küçük kırmızı yumrular (2-4 hafta başlar).

• Salya Akması veya Tükürük Sebebiyle Kızarıklık- ağız çevresinde ve çenede kızarıklık her zaman vardır.

• Eritema Toxicum. Ortada küçük beyaz "sivilce" ile kırmızı lekeler (başlangıç 2-3 gün).

• Doğum Sürecinden Kaynaklı Cilt Yaralanmaları

• Leylek ısırıkları (pembe doğum lekeleri).

• Çilek Hemanjiyomları. Yükseltilmiş kırmızı doğum lekeleri (başlangıç 2-4 hafta).

• Liman şarabı lekeleri. Koyu kırmızı veya mor düz doğum lekeleri (doğumda bulunur).

Bebek yüzünde görülmesi muhtemel kızarıklıklar – En Yaygın Olanlar

• Salya Akması veya Tükürük Sebebiyle Oluşan (yaygın ve her zaman çıkabilen)

• Eritema Toxicum%50 (başlangıç günü 2 veya 3)

• Milia%40 (doğumda mevcut)

• Bebek Akne%30 (başlangıç haftası 2-4)

• Sıcaklık Sebebiyle Oluşan (her zaman yaygın ve başlangıçlı)

• İsilik

Net bir nedeni olmayan en sık rastlanan kızarıklıklar ısı sebebiyle oluşur. Bebeklerde çenede kızarıklık ısı kaynaklı ise küçük küçük birçok kızarıklıktan oluşan pembe bir leke alanı şeklindedir. Sıcak havalarda, geçici yeni doğan kızarıklıklarının çoğu ısı kaynaklıdır.

Salya Akması veya Tükürük Döküntüsü: Birçok bebeğin çene veya yanaklarında da kırmızılıklar oluşur ve geçer. Bu genellikle gıda ile temastan kaynaklanır. Bebek mamalarına başladıktan sonra daha yaygındır. Yeni doğanlarda, tükürülmüş mide asidinden de olabilir. Uyku sırasında tükürme ile uzun süreli temas döküntülerin daha da kötüleşmesine neden olabilir.

Isı Kızarıklıkları: Yüzde veya çenede oluşabilecek diğer geçici kızarıklıklar ısı kızarıklıklarıdır. Isı döküntüleri yaz aylarında daha yaygındır. Bütün beslemelerden veya bebek tükürdükten sonra yüzünü suyla durulamak gerekir. Sıcak havalarda bebeğin pozisyonunun sık sık değiştirilmesi gerekir. Ayrıca, kızarıklık olan bölgeye serin ve ıslak bir bez koyulur. Bu uygulama 10 dakika boyunca devam edilir.

Herpes Simplex (Uçuk): Bir kümede gruplandırılmış birkaç pembe vezikül kümesi şeklindedir. Birkaç gün sonra kabuklanırlar. Doğumun ilk 2 haftasında başlayabilir. Anti-viral ilaçlarla erken tedavi ciddi sorunları önleyebilir. Yeni doğan bebeğin kızarıklığının uçuk gibi olduğuna kanaat getirildiği durumlarda doktora danışmak gerekir.

Akne: Yeni doğanların yüzde 30'undan fazlasında yüzde akne sivilceleri gelişir. Akne küçük kırmızı yumrulardan oluşur. Bebek aknesi 2 ila 4 haftalıkken başlar. 4-6 aylık olana kadar sürer. Nedeni, doğumdan hemen önce anne hormonlarının transferi gibi görünmektedir. Kendi kendine geçtiğinden, tedaviye gerek yoktur. Bebek yağı veya merhemleri kullanmak durumu daha da kötüleştirir.

Eritema Toxicum: Bebeklerin yüzde 50'sinden fazlası eritema toxicum adı verilen kırmızılık görülür. Yaşamın ikinci veya üçüncü gününde başlar. Zararsızdır. Lekelerin ortasında küçük bir beyaz veya sarı "sivilce" vardır. Böcek ısırıklarına benzerler, ama değildirler. Çok sayıda kırmızılık kümesi olabilir, yayılabilir.

Çilek Hemanjiyomları: Çilek hemanjiyomları, büyüyebilen veya artan kırmızı doğum lekeleridir. Başlangıç zamanı genellikle doğumun 2-4 haftasıdır. Bazen (nadir de olsa), yaşamın ikinci ayına kadar görünmezler, başvurmak gerekir. 1 yıl daha büyürler. Daha sonra, herhangi bir tedavi olmaksızın 6 ila 8 yıl içinde kaybolurlar. Travma ile az da olsa kanama riski taşırlar. Herhangi bir kanama 10 dakika içinde doğrudan basınç uygulayarak durdurulabilirler.

Bebeklerde çenede kızarıklık ve buna benzer diğer cilt değişimlerini ve deri döküntülerini her zaman bir çocuk doktoru ile istişare etmekte yarar vardır, kızarıklıkla beraber başka semptomların olması, endişeye sebep olacak iltihap, genel durumda farklılaşma, halsizlik vb. oluşması durumunda beklemeden doktora başvurmak gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal