Bebeklerde Çene Titremesi

Yeni doğmuş bir bebeği olanlar her sese, harekete ve çene titremelerine duyarlıdır.

22.06.2020-11:47 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-11:44) Bebeklerde Çene Titremesi

Bebeklerde çene titremesi neden oluşur? Endişelenmek Gerekir mi?

Bebekler, sıkışık bir rahim içinde kıvrılmış bir halde uzun zaman geçirdikten sonra doğumu takip eden birkaç ay içinde nörolojik sistemlerinde büyük değişiklikler yaşamaya başlarlar. Vücutlarını nasıl hareket ettireceklerini öğrenirler. Yavaş ama emin adımlarla kas kontrolü ve koordinasyon gibi becerileri geliştirirler.

Bu yüzden bebeğin beyni gereğinden fazla elektriksel sinyaller oluşturur. Ara sıra kas seğirmesi veya küçük, istemsiz spazmlar bu aşamada yaygındır. Bu yüzden, ağlamadıklarında bile küçük bebeğin çenesinin titrediğini görmek gerçekten şaşırtıcı olmamalıdır

Çoğu zaman, bu sinirsel titremelere, vücutlarının strese yanıt olarak saldığı norepinefrin adı verilen bir hormon neden olur. Norepinefrin seviyeleri düştükçe, bebeğin çene titremelerinin sıklığı da artacaktır.

Ayrıca yeni doğan bebek uyurken çene kası spazmına tanık olunduysa fark edilecektir ki göz hareketlerinde de (REM) uyku döngüsü sırasındaki kas seğirmeleri beklenir. Bu, sensörimotor gelişiminin gerçekleştiği fazdır. Beyinleri ve bedenleri, şimdiye kadar öğrendiklerini entegre etmekle meşgulken, aynı zamanda sinir yollarını da güçlendiriyor durumdadır.

Emzirmede, çene seğirmesi veya çene titremesi için bir başka olası açıklamadır. Basit bir işlem gibi görünse de emzirme aslında dil, çene, boğaz, dudaklar ve yüzdeki karmaşık bir dizi kas hareketini gerektirir. Özellikle ilk birkaç hafta içinde bebeğin çenesinin kas yorgunluğu nedeniyle titremesi veya titremesi muhtemeldir.

Bebeklerde Çene Titremesi için diğer makul açıklamalar şunlardır:

• D vitamini eksikliği

• Hipoglisemi (düşük kan şekeri seviyeleri)

• Hipotermi (vücut ısısında ani bir düşüş nedeniyle)

Bu üç şeyden birinden şüphelenildiği durumlarda çocuk doktoruna danışmak gerekir.

Çene Titremeleri Ne zaman Bir Soruna İşaret Edebilir

Bebeklerde çene titremeleri gelişimlerinin tamamen normal bir parçası olduğundan genellikle endişelenecek bir şey değildir. Ve çoğu durumda, bir çene titremesi basitçe küçük çocuğun ağlamak üzere olduğunun bir işaretidir.

Aşağıdaki fonksiyonlar düzgün çalıştığı sürece çene titremelerinin genel duruma uygun olduğu düşünülmelidir:

• Emzirme sırasında kas refleksleri

• Şaşırdıkları veya şaşırdıkları zaman koruyucu kas refleksleri

• Nefes ve uyku düzenleri

Bununla birlikte, daha büyük kas gruplarının veya vücut parçalarının birkaç saniye boyunca sürekli spazm yaptığı durularda belirgin titremeleri de göz ardı edilmemelidir. Bu titremeler ciddi bir nörolojik durumun göstergesi olabilir. Bu durumda eşlik eden çene titremeleri konusunda dikkatli olmak gerekir:

• Uyku veya nefes almada zorluk

• Artan fussiness veya sessizlik

• Gülümseme gibi sosyal etkileşim ipuçlarının kaybı

• Öğrenme veya gelişimsel büyüme eksikliği

Bebeğin hayati tehlike içeren bir durumu yoksa bebek titremeleri olurken kaydetmeye çalışmak gerekir. Bu spazmlar epilepsi, down sendromu veya fiziksel travma belirtisi olabilir.

Ya çene titremesi geçmezse?

Bebeklerde çene titremesi bebeklerin motor gelişiminin tipik bir parçasıdır ve sadece birkaç ay sürmelidir. Nadir durumlarda, bebek titremeleri veya kas spazmları 4 yaşına kadar devam edebilir. Kalıtsal veya nörolojik bir durumdan kaynaklanan bir çene titreme sorunu olması durumunda potansiyel olarak konuşmaları, motor becerileri ve hatta davranışları etkileyebilir.

Titreme ilk gözlemlendiğinde semptomların altındaki sebebi belirlemek için kan testleri veya beyin taramaları kullanılabilir. Teşhis ve tedavi ne kadar erken başlarsa, sonuç o kadar iyi sonuç alınır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal