BDDK, dolar ve TL kuru için önemli adımlar attı! Liralaşma stratejisi adımları atıldı!

Dolar/TL kurunun artışı ile beraber BDDK yeni bir karar alarak adım attı. BDDK ve Merkez Bankası bu alınan kararı KOBİ, tarım, ihracat ve yatırım kredileri bu kapsamda değiller.

30.05.2022-09:17 - (Son Güncelleme: 30.05.2022-09:36) BDDK, dolar ve TL kuru için önemli adımlar attı! Liralaşma stratejisi adımları atıldı!

Geçtiğimiz 2 hafta önce TL ve Dolar kurunda yükseliş başlamıştı. 30 Mayıs Pazartesi gününe de bu yükselişi devam ettirdi. Piyasalar, TL ve Dolar'daki yükselişi kurumsal talepteki artışa bağlıyor. BDDK, bu durumla ilgi liralaşma stratejisi için çalışmalar yürüttü. Yaşanan bu çalışmayı piyasadan kaynaklı olarak döviz talebeni azaltacağı bankalar tarafından tahmin ediliyor.

Yüzde 3 oranın değer kaybetti

Dolar ve TL kuru 16,50 seviyelerine yaklaşmasıyla beraber geçtiğimiz hafta 16,30 bandında dengelenmişti. Fakat haftanın son işlem gününde yaşanan endeksin yüzde 3 oranın değer kaybetmesi sonucu 16,19 seviyelerine çekilmişti. Haftayı 16,28 ile kapatmasına rağmen hafta başlangıcına yükselişle başlayarak 16,32 bandına geldi. Euro/TL de durum 17,54 lira seviyesine geldi.

Yüzde 3 oranın değer kaybetti

Aldığı kararda düzenlemeye gitti

Piyasalarda hareketli günler yaşanıyor. Geçen hafta BDDK önemli bir adım atmış oldu. Atılan adıma göre BDDK ticari kredilerin risk ağırlığını yüzde 200'e çıkardı. BDDK ve Merkez Bankası bu alınan kararı KOBİ, tarım, ihracat ve yatırım kredileri bu kapsamda değiller. Geçen cuma güne ise BDDK aldığı kararda düzenlemeye gitti. Risk ağırlığını 100 olarak uygulanacağını duyurdu.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal