Bayram tatiline çıkacak sürücülere altın değerinde tavsiye: Bu kurallara uyarak yakıt tasarrufu yapabilirsiniz

Son dönemlerde akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar, sürücüleri zor durumda bıraktı. Bizde bayram tatiline arabası ile çıkacak olan sürücüler için, ekonomik sürüşün temel kurallarını araştırdık. Bu kurallara dikkat ederek yakıttan tasarruf edebilirsiniz. İşte detaylar…

30.04.2022-10:50 - (Son Güncelleme: 30.04.2022-10:50)

Akaryakıtta yaşanan dalgalanmalar en çok sürücüleri etkiledi. Birçok kişi yüksek benzin fiyatları yüzünden arabasını kullanmaya çekinmeye başladı. Bizde ekonomik sürüş için dikkat edilmesi gerekenleri sizler için araştırdık. Bu yöntemleri uygulayarak yakıttan yüzde 50’ye kadar tasarruf edebilirsiniz. İşte detaylar…

Gaz pedalı kontrolü 

Ekonomik bir sürüş sağlamak için dikkat edilmesi gereken temel şey, hız. Bu nedenle kullandığınız aracı doğru şekilde hızlandırmak oldukça önemli. Özellikle uzun soluklu yolculuklarda, genel hız seviyesi olan 90 ile 120 km civarında hızı sabit korumak, ani bir hızlanmadan kaçmak, yokuş aşağı giderken gaz pedalından ayağını çekmek gibi ufak görünen şeyler, aslında size büyü bir yakıt tasarrufu sağlıyor. 

Yüksek devirden kaçının 

Bir diğer dikkat edilmesi gereken şey ise yüksek devir. Çünkü devir arttıkça, tüketimde artmaktadır. Son dönemlerde ortalama bir araç 90 km/s hızda, 100 km'de ortalama 6-7 lt yakıt tüketirken, bu hızı 130 km üzerine çıkartmak demek otomatikman yakıt tüketimini de 10-11 lt seviyelerine çıkartmak demek. 

Yakıt tasarrufu

Fazla ağırlıktan kaçının 

Aracınızda bulunan her ağırlık, tüketime etki etmektedir. Gün içinde sık sık maruz kaldımız yoğun trafikte yakın takip mesafesi, ani fren sonrasında gaz pedalına yüklenip ani hızlanmalar aşırı yakıt tüketime neden oluyor. Trafiği olumsuz etkileyen ve tehlikeli olan sık sık şerit değiştirmek, gereksiz sollamalar, kırmızı ışıklara hızlı girilip fren yapılması da yakıt tüketimini artırmaktadır. 

Yakıt tüketimini düşürmek için neler yapılmalı?

-Öncelikle otomobilin bakımı yapılmış olmalı. 

-Yolculuk hız limitleri içinde olmalı. 

-Araçta fazladan yük olmamalı. 

-Klimayı doğru kullanmalı, sürekli bir değişim motor dengesini bozacağı için fazla yakıta neden olmaktadır. 

-Doğru motor devri ve sabit hız yakıt tüketimini önemli derecede azaltır.

-Aracı beklemeye aldığınızda kontağı açık bırakmak yakıt tüketimini artırır. Ayrıca uzun yolda kullanacağınız hız sabitleyici yakıt konusunda tasarruf etmenize yardımcı olur. 

-Kalabalık trafikte eğer varsa start stop sistemini devreye almak oldukça etkili bir yöntemdir.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal