Bayram tatili Ege’ye yaradı! Ege sahilleri turist akınına uğradı

9 günlük bayram tatilini fırsat bilen turistler Ege kıyılarında tatilin tadını çıkarıyor. Yaz sezonu boyunca turist akınına uğrayan Muğla, bayram tatili ve 3 milyon tatilci ağırladı. Tatil sezonunun açılması ile İzmir'in Çeşme ilçesinin de nüfusu 20 kat artarak 1 milyona ulaştı.

14.07.2022-18:15 - (Son Güncelleme: 14.07.2022-18:15) Bayram tatili Ege’ye yaradı! Ege sahilleri turist akınına uğradı

Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması ile birlikte tatilciler de Ege kıyılarına akın etti. 1 milyon 21 bin 141 olan nüfusu olan Muğla,  4 milyon nüfusa ulaştı. Tatil sezonunda tesislerdeki doluluk oranı %100’e ulaşırken turistlerde tatil kentlerine yolculuğunu sürdürüyor. Plajlar da adım atacak yer kalmazken kamp alanları da doldu taştı.187 bin 284 nüfusu olan Bodrum’un nüfusu da 1 milyona ulaştı. Datça'nın 24 bin 519 nüfusu 300 bine, Fethiye'nin 170 bin 379 nüfusu 700 bine, Marmaris'in 97 bin 705 nüfusu 800 bine, Ula'nın 26 bin 306 olan nüfusu ise 200 bine dayandı. Rezervasyon yaptırmadan gelen tatilciler ise geceyi araçlarında geçirmek zorunda kaldı. Kentte polis ekipleri de güvenlik önlemlerini arttırdı.

Bodrum'a turist akını devam ediyor 

Bodrum Otelciler Derneği Genel Sekreteri Yiğit Girgin,  "Bodrum'un resmi nüfusu 188 bin. Yaz turizmin başlaması ve bayramla birlikte ilçe nüfusu yaklaşık olarak 1 milyona dayandı. Bayramla birlikte otellerde yer bulmak çok zorlaştı" ifadelerini kullandı.

Ege Sahilleri Doldu Taştı

Yabancı turist sayısı arttı

Tatil sezonu ile birlikte otellerde doluluk oranı %100’e ulaştı.  Yiğit Girgin,  Temmuz döneminde otellerdeki doluluk oranının %90 oranında olduğunu aktardı. Girgin, "Hissedilen şehir doluluğuna baktığımızda ise pandeminin getirmiş olduğu iç pazar hareketliliği bu yıl yurt dışı pazarının açılmasıyla birlikte, iç pazar yoğunluğunun dağılım gösterdiği görünüyor. Son iki yılın ardından yabancı turistte ciddi bir artış gözlendi. Yerli turistin ise yurt dışı tatil yaptığı da gözlemler dahilinde. Ağustos ayı içinse hala avantajlı tatil fırsatları yerli ve yabancı turisti cezbediyor"  sözlerini dile getirdi.

İngilizler'in Türkiye'ye ilgisi arttı

İngilizlerin Türkiye'ye yoğun ilgisi olduğunu aktaran Girgin, tatil için herkesi Bodrum'a beklediğini ifade etti. Pandemi nedeniyle uzun süredir  Bodrum'a gelemeyen yabancı turistlerin Türkiye'ye ilgisinin arttığı  gözlemlendi. Girgin, “Özellikle İngiliz pazarından ciddi bir talep var. Öte yandan Bodrum-Milas havalimanı haziran sonu rakamlarına baktığımızda; yurt dışından 275 bine yakın yolcu geldi. Bir önceki sene ise bu rakam 93 bin civarındaydı. Deniz yolu taşımacılığına baktığımızda da 65 binin üzerinde haziran sonu itibariyle yabancı turist geldi. Bir önceki yıl, bu rakam 761 bin civarındaydı."dedi.

Çeşme'ye Turist Gelmeye Devam Ediyor

Çeşme nüfusunda ciddi bir artış yaşandı

Yaz sezonunda turistlerin en çok tercih ettiği şehirlerden biri de İzmir olurken Çeşme'de turist takımından nasibini aldı. Bayram tatilinin uzatılması ile birlikte İzmir nüfusu da 20 kat artarak 1 milyona yaklaştı. İzmir'de yer alan otellerdeki doluluk oranı ise %90’a kadar ulaştı.  Çeşme'deki trafik yoğunluğu artarken otoparklarda da yer kalmadı ifade edildi. Özellikle İzmir Çeşme yolu arasında sabah öğle saatlerinde yoğunluk yaşandığı aktarıldı. İlçede bazı noktalarda elektrik tüketiminin fazla olması nedeniyle kesintiler yaşandığı bildirildi. 17 Temmuz 2022 tarihine kadar Çeşme'deki yoğunluğu devam etmesi bekleniyor. 

Oteller doldu taştı

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran Tatil sezonunun açılması ile birlikte esnafında yüzünün güldüğünü ifade etti.  Bayramın 2. ve 3. gününde otellerdeki doluluk oranının yüzde yüze ulaştığını aktaran Oran, "Bayramın 2 ve 3'üncü gününde otellerdeki doluluk oranlarında yüzde 90 ila 100 arasındaydı ve nüfus da 1 milyona ulaştı. Bu da esnafa olumlu bir şekilde yansıdı. Tabi ki ufak tefek sorunlar oldu. Ancak böyle ekonomik sıkıntıların olduğu bir dönemde, buradaki yerli vatandaşımızın da esnafımıza destek anlamında sıkıntıya katlandığını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Ege Sahilleri Bayram Tatilinde Doldu

Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Necat Çelikok ise Kurban Bayramı sürecinde  ilçedeki yoğunluğu şu sözlerle ifade etti:

 "48 bin nüfusu olan ilçede, bu rakam 20 kat artarak 1 milyona dayandı. Bu sayının büyük çoğunluğunu yerli turistler oluşturuyor. Otellerdeki doluluk oranı ise yüzde 90'a ulaştı. Burada şunu da eklemek gerekiyor ki; artan hayat şartlarına rağmen işletmeler de fiyatları ellerinden geldiğince makul seviyede tuttular"

Çanakkale'de turist yoğunluğu devam ediyor

Bayram tatilini fırsat bilen vatandaşlar Çanakkale'ye akın etti. Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinin nüfusu 3 bin 98 olurken yatak kapasitesi de tamamen doldu. Turizm sezonunun açılması ile birlikte ilçedeki çalışan sayısının da 30 bine ulaştığı aktarıldı. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal