Bayram sonrası diplomasi tam gaz devam edecek: Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli isimlerle görüşecek

Ramazan Bayramı tatilinin sona ermesinin ardından Türkiye’nin diplomasi trafiği kaldığı yerden sürecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sırasıyla Rusya, Almanya, Mısır ve ABD’nin önemli isimlerini ağırlayacak. İşte detaylar…

12.04.2024-09:26 - (Son Güncelleme: 12.04.2024-17:24)

Seçim stresini geride bırakan Türkiye’de 4 yılı boyunca devam edecek seçimsiz süreçte tüm dikkat ekonomik ve siyasi adımlara çevrilecek. Bayramın bitişiyle beraber Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden, Rusya lideri Vladimir Putin, Mısır lideri Sisi ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’i konuk edecek.

Terörle mücadelede 25 maddelik anlaşma

Yeni Şafak’ta yer verilen habere göre; ilişkilerin yapısal çerçevesini belirlemek ve düzenli temas mekanizmalarını oluşturmak amacıyla mutabakat metni üzerinde çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, Türkiye ile Irak arasında terörle mücadele, ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma alanlarında ortak bir komite kurulduğu bildirildi. Bu kapsamda, iki ülke arasındaki güvenlik konularının da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti sırasında netlik kazanması bekleniyor. Terör örgütü PKK ile mücadele konusunda atılacak adımların ele alınacağı belirtilirken, ziyarette en az 25 maddeden oluşan bir mutabakat zaptının imzalanması planlanıyor.

Bayram sonrası diplomasi tam gaz devam edecek: Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli isimlerle görüşecek

Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta ABD'ye yapacağı resmi ziyaret öncesinde, Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin önemli konularının ele alınması bekleniyor. İki liderin, F-16 tedarik süreci ve F-35 programı gibi konuları masaya yatıracağı ifade edilirken, terörle mücadele de görüşmenin merkezinde yer alacak. Erdoğan'ın, Suriye'deki DEAŞ ile mücadelede işbirliği ve PYD-YPG'ye verilen desteğin durdurulması konularını Biden'a ileteceği vurgulanıyor. Ticaret hacminin artırılması ve Gazze'deki insani durumun ele alınması da görüşmenin gündeminde yer alacak. 

Dünya liderleri üst üste gelecek

Nisan ve Mayıs aylarında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara'da önemli konukları ağırlayacağı bildirildi. İlk olarak, 18 Nisan'da Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan'un Türkiye'ye geleceği açıklandı. Ardından, Ankara'nın ikinci konuğu Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier olacak. Steinmeier'in Türkiye'ye gelmesiyle birlikte 10 yıl aradan sonra Almanya'dan bir cumhurbaşkanının Türkiye'yi ziyaret etmiş olacağı belirtildi. Erdoğan'ın üçüncü konuğunun ise Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis olacağı ifade edildi. 14 Mayıs'taki görüşmede, Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı'nda gelinen aşamanın gözden geçirileceği kaydedildi.

Bayram sonrası diplomasi tam gaz devam edecek: Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli isimlerle görüşecek

Nisan ayı içinde Türkiye'yi ziyaret etmesi beklenen önemli konuklardan birinin de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olduğu bildirildi. Ziyaret sırasında, askıya alınan Tahıl Koridoru'nun yeniden açılması için atılacak adımların ele alınacağı ifade edildi. Erdoğan'ın bir diğer konuğunun ise Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi olması bekleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal