Batman'ın Kaderini 74 Yıl Önce Bulunan Petrol Değiştirdi!

Topraklarından petrol fışkıran Batman ili, aldığı yatırımlarla beraber doğu illerimizin yükselen yıldızı konumunda.

05.11.2021-16:57 - (Son Güncelleme: 05.11.2021-17:03)

Türkiye'nin Batman ilinin kaderi,  ilk olarak 17 Ocak 1946'de yerin 1361 metre altında bulunan petrol ile değişti. O tarihten sonra devlet desteği ve yatırımlar ile kalkınan şehir ülke ekonomisine önemli katkılar sağladı.

Geçmiş dönemlerde terör olaylarının sık yaşandığı Batman'da ekonomi ve refah düzeyinin artması ile beraber ciddi bir dönüşüm sağlandı. Türkiye'de 1935 yılında yürürlüğe giren 2804 sayılı Kanun ile Maden Tetkik ve Arama Enstitüsünün (MTA) kurulmasıyla Raman Dağı'nda jeolojik çalışmalara başlanan kentte, Yakıtlı köyü yakınlarında Avusturya'dan alınan "Trauzel Kulesi" ile ilk defa farklı bir teknoloji kullanılarak gerçekleştirilen sondaj çalışması sonucu 17 Ocak 1946'da 1361 metrede petrol bulundu.

İLK PETROLÜ İSMET İNÖNÜ BİZZAT ÇIKARDI

İlk olarak Türkiye'nin ikinci  Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından Raman-8 adlı kuyudan çıkarılan petrol ilerleyen yıllarda, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü tarafından çıkartıldı. 1955 yılında Türkiye'nin ilk petrol rafinerisi olan Tüpraş Batman Rafinerisi kuruldu. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) kurulmasıyla bu üretim merkezlerinde çok sayıda vatandaş iş imkanı buldu.

BATMAN ÜNİVERSİTEYE 2007 YILINDA MERHABA DEDİ

2007 yılında kurulan Batman Üniversitesi 9 farklı fakülte barındırıyor. 13 bin öğrenciye eğitim imkanı sunan Batman Üniversitesi 1000 kişilik bir akademik kadroya ev sahipliği yapıyor.

SON 20 YILDA REKOR SEVİYEDE YATIRIM YAPILDI

Geçmişte sık sık terör olayları ile gündeme gelen Batman'a son 20 yılda 23 milyar lira yatırım yapılırken şehir spor, ulaştırma,  turizm, teknoloji gibi birçok alanda geliştirildi.

YATIRIMLAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR ILISU BARAJI AÇILIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Kasım günü Batman'a giderek Ilısu Barajı'nın açılışını gerçekleştirecek. 2008 yılında yapımına başlanan Ilısu Barajı'nın yılda 4,12 milyar kilovatsaat enerji üreterek ülke ekonomisine 3 milyar lira katkı sağlayacak.

BATMANLILAR YAPILAN YATIRIMLARDAN MEMNUN

Batman Valisi  Hulusi Şahin yaptığı açıklamada, Batmanlıların yapılan yatırımlara teşekkür ettiğini söyledi. Son yıllarda şehrin her anlamda modernleştiğini belirten Hulusi Şahin, sözlerine şu şekilde devam etti; "Batman Türkiye'nin en hızlı büyüyen 4. şehri. Genç bir şehir. 25 yaş altı nüfusa bakıldığında Türkiye'nin 7. şehri. Batman büyüyen, gelişen, geleceğe umutla bakan bir şehir. Batman sosyal problemlerin çok yoğun olduğu bir şehir olarak anıldı. İntiharların, cinayetlerin olduğu bir şehir olarak hep kamuoyunda tartışıldı fakat 2000'li yıllara gelindiğinde Batman yeniden kabuk ve çehre değiştirdi. Hele son 7-8 yıldır terörün Türkiye'nin gündeminden çıkmasıyla artık Batmanlılar geleceğe umutla bakıyor, şehirlerine yatırım yapıyorlar. Şehir hızlı bir şekilde büyümeye başladı. Şehir imarlı ve düzenli bir şekilde büyüyor. Altyapı çalışmaları ve kamu yatırımları da bununla beraber geliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Batman sağlıktan eğitime, sanayiden sosyal alanlara kadar çok büyük yatırımlar aldı."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal