Batı Karadeniz'in Gözdesi Filyos Doğalgaz Rezerviyle Değerleniyor

Türkiye'nin ilk mega endüstri bölgesi, Batı Karadeniz'in gözbebeği olan Filyos'un değeri, 540 milyar metreküplük doğalgaz rezerviyle iki kat arttı.

01.09.2021-17:06 - (Son Güncelleme: 01.09.2021-17:24) Batı Karadeniz'in Gözdesi Filyos Doğalgaz Rezerviyle Değerleniyor

Osmanlı Padişahı olan Sultan 2. Abdülhamid'in rüyası olarak anılan ve yıllık 25 milyon ton  kapasitesi olan limanıyla Batı Karadeniz'in gözbebeği olan 150 yıllık Filyos Vadi Proje'sinde çalışmalar sürüyor. Projenin içeriğinde 597 hektar ile Türkiye'nin ilk mega endüstri bölgesi, bin 166 hektar alan ile serbest bölge, 25 milyon ton kapasiteli limanda ise kuru yük sahası, konteyner sahası, çok amaçlı depolama alanı, binalar ve park alanı, dökme yük sahası, giriş ve servis alanı, demiryolu hattı, yol ve diğer yardımcı birimler bulunacak. Projenin içerisinde ayrıca 620 hektar genişleme alanı da yer almaktadır.


EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Filyos Limanı'nın, kuzey ve güney yönünde olmak üzere Çin İpek Yolu için önemli bir role sahip olacak. Stratejik konumu sayesinde de Orta Asya ile Avrupa arasında ev sahipliği yapması düşünülüyor.

TÜRKİYE'NİN İLK MEGA ENDÜSTRİ BÖLGESİ 

2023 vizyonunda dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmeyi amaçlayan, rekabet gücünün arttırılması, yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretilmesi için çalışmalar devam ediyor. Üretime ve ticarete yönelik uygun fiziki altyapı ve imkanlar oluşturulurken Türkiye'nin ilk mega endüstri bölgesi olan Filyos Endüstri Bölgesi, güneyde Filyos Serbest bölge ve Türkiye'nin en büyük limanlarından biri olan Filyos Limanı ile Filyos Yatırım Havzası'nda yer alan ulusal yatırım projesi olarak dikkat çekiyor.

Proje, İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın trafik yükünün azaltılmasında, yeni taşımacılık koridorlarının oluşturulmasında, nitelikli üretimin arttırılmasında, ulusal ve uluslararası taşımacılık ve ticaretin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacak.


FİLYOS, KUZEY KAPISI OLACAK

25 milyon ton elleçleme kapasitesi olan liman, Türkiye'nin artan dış ticaretini karşılamanın beraberinde bölgesel aktarma merkezi olmayı sağlamak için planlanan üç büyük yatırımdan biri olmaya hazırlanıyor. Deniz, kara, hava ve demiryolu ulaşımlarının bulunduğu Filyos Projesi enerji kaynaklarına, ana akslar ve metropollere yakınlığı da önemli noktalarından biri.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal