Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cezayirli mevkidaşı Abdülmecid Tebbun'u Ankara'da resmi törenle karşıladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'u resmi törenle karşıladı.

16.05.2022-16:42 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-17:49)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'u resmi törenle karşıladı. Tebbun'un bulunduğu makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tebbun'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı.

Türkiye-Cezayir Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin birinci oturumu yapılacak. Görüşmelerde ikili ilişkiler tüm yönleri ile ele alınacak. Köklü bir tarihe sahip olan iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin geliştirilmesi için atılacak adımlar değerlendirilecek.

Ticaret hacmi hedefi 5 milyar dolar

Türkiye, hali hazırda Cezayir'de en önemli yatırımcı ülke konumunda. Ülkedeki yatırım ortamı ve 5 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşılması için izlenecek yol haritası üzerinde durulacak.

Sıvılaştırılmış doğalgaz başta olmak üzere enerjide yeni iş birliği imkanları, ulaşımda ortak adımlar ve savunma sanayii projeleri gibi konular ele alınacak.

Recep Tayyip Erdoğan ve Abdülmecid Tebbun

Bölgesel gelişmeler ele alınacak

Libya başta olmak üzere Doğu Akdeniz'deki son durum üzerinde görüş alışverişinde bulunulacak. Başkan Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi için Türkiye'nin yürüttüğü diplomatik çabalar hakkında mevkidaşını bilgilendirecek.

Görüşmeler sonrası birçok alanda iş birliği anlaşmaları imzalanacak. Başkan Erdoğan ve mevkidaşı Tebbun ortak basın toplantısı ile alınan kararları kamuoyu ile paylaşacak.

İki liderin başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerinde Türkiye-Cezayir Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısı da yapılacak. Konsey Toplantısı'nda, köklü bağlara dayanan Türkiye-Cezayir ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirilecek, ikili işbirliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak.

20 milyar doları aşacak

Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşının sonlandırılmasına dönük diplomatik çabalar ile bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir teatisinde bulunulacak. Başta enerji olmak üzere ikili ticaret, savunma, tarım, turizm, gıda, petrokimya ve müteahhitlik gibi alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi için atılacak adımlar değerlendirilecek. Görüşmelerde Türk firmaları tarafından yürütülen ve 20 milyar doları bulan projeler ile karşılıklı yatırımların arttırılmasına dönük adımlar ele alınacak. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 60'ıncı yıldönümünde gerçekleşecek ziyarette ayrıca, mevcut işbirliğini güçlendirmeye yönelik anlaşma, protokol ve mutabakat metinleri imzalanacak.

Recep Tayyip Erdoğan ve Abdülmecid Tebbun

Mehlika Karadayı
mehlikakaradayi@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal