Eczacıbaşı'ndan kritik Afrika hamlesi! ''Yapmazsak faturası büyük olur''

Yatırımcıları hızlandırarak faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getiren Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, ''Şu anda yatırım maliyetleri yüksek olabilir ancak yatırımı ertelemenin zararı uzun vadede çok daha büyük olur'' diye söyledi. İşte haberin detayları...

16.05.2022-16:48 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-16:48) Eczacıbaşı'ndan kritik Afrika hamlesi! ''Yapmazsak faturası büyük olur''

Bu yıl 80. yılını kutlayan Eczacıbaşı Topluluğu, ihracat odaklı yatırımlarını sürdürmektedir. Eczacıbaşı Topluluğu, en büyük iş alanını oluşturan yapı ürünleri sektöründe faaliyetlerini gösteren Vitra Karo'nun Bilecik Bozöyük'teki yeni tesis açılışını gerçekleştirmiştir. Açılış öncesinde yatırım planlarını ve hedeflerini anlatan Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, yüksek döviz kuru ve enflasyondaki mevcut yükselişin yatırımlarına etkisine yönelik değerlendirmede bulundu. 

''En zor dönemlerde bile yatırımların devam ettiğini görüyoruz'' 

Yatırımlara ara vermeden devam ettiklerini dile getiren Eczacıbaşı, yapılan yatırımları ivmelendiren faktörlerin; talep artışı, teknolojinin yenilenmesi, yeni pazarların doğuşu olduğunu ifade etti. Eczacıbaşı, ''Şu anda yatırım maliyetleri yüksek olabilir ancak yatırımı ertelemenin zararı, alternatifiyle hesapladığında uzun vadede çok daha büyük olabiliyor. O nedenle en zor dönemlerde bile yatırımların devam ettiğini görüyoruz. Talep artışı nedeniyle yeni üretim kapasitesine ihtiyaç duyan işlerde yatırımı erteleyemiyorsunuz. Ekonomide her zaman sorunlar olabilir ve biz sanayiciyiz. Moralimizi bozmadan yatırımlara planladığımız gibi devam ediyoruz.'' diye söyledi. 

''Yatırım yapmazsanız onun maliyeti katlanarak gider'' 

Yatırımların talebe uygun bir şekilde devam edeceğini ifade eden Eczacıbaşı, ''Sorunlar vardır ve her zaman olmuştur. Zorluklar da mutlaka göğüslenir. Kurlara, maliyet artışına çözüm bulunur ve bir şekilde yatırım yapılır. Aksi durumda çark değişir ve onun maliyeti her sene daha fazla olur. Ekonomik krizler gelir geçer, kurlar, enflasyon artar düşer, bir şekilde denge bulunur ve sorun çözülür. Ama yatırım yapmazsanız onun maliyeti katlanarak gider. Talebi karşılayamamak, pazarı yurtiçi veya yurtdışında rakiplere kaptırmak, küçülen pazarın getirdiği maliyet artışlarını karşılamak gibi etkenlerin getirdiği fatura çok daha büyük olur.'' dedi. 

''Fas yatırımını oturttuktan sonra Afrika kıtasına daha fazla odaklanacağız''

Pandeminin sektörler üzerinde farklı etkileri olabileceğini dile getiren Bülent Eczacıbaşı, ''Bazı sektörler büyük talep artışları yaşadı. Yatırım yaptığımız sektör, Avrupa ve Türkiye’de talep açısından olumsuz etkilenmedi. İnşaat sektöründe olumsuz bir tesir yaşamadık. Yeni tesis yatırımını bu talep doğrultusunda yaptık. Bozüyük’ teki yatırımı hem Türkiye hem de Avrupa pazarlarını hedef alarak hayata geçirdik.'' diye söyledi. Bozöyük'ün yatırım adına oldukça önemli bir konumda olduğunun altını çizen Eczacıbaşı, ''Pazara yakınlık, hammadde ve lojistik imkanları nedeniyle yatırım bölgesi olarak tercih ediliyor. Grup olarak bu bölgeye 1970’li yıllarda geldik. Karo seramik, dünya çapında çalışabileceğimiz, iddialı olabileceğimiz bir alan.'' diye söyledi. Fas'ta temizlik kağıdı mecrasında bir fabrika açtıklarını da vurgulayan Eczacıbaşı, ''Fas, pazar açısından cazip olduğu için bu ülkede yatırım yaptık. Fas yatırımını oturttuktan sonra Afrika kıtasına daha fazla odaklanacağız'' açıklamada bulundu.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal