Başkan Erdoğan tarafından Türkiye’nin ilk Karbür tesisi yarın açılıyor: Nükleer alanda faaliyetler yürütecek

Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla 19 Mart tarihinde hizmete giriyor.

18.03.2023-12:49 - (Son Güncelleme: 18.03.2023-17:38) Başkan Erdoğan tarafından Türkiye’nin ilk Karbür tesisi yarın açılıyor: Nükleer alanda faaliyetler yürütecek

Türkiye’nin ilk ve stratejik tesislerinden biri olma özelliğine sahip olacak, savunma sanayinin gücüne güç katacak bor karbür tesisi, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 19 Mart tarihinde açılacak.

Akşam'da yer alan habere göre; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: "Bor cevherindeki katma değer, borik asit gibi rafine ürünlerde 7 katına, bor karbür gibi ürünlerde 300 katına, bor karbürün kullanıldığı zırh sektöründe 2 bin katına, hatta roket nozul yapımı sektöründe 35 bin katına çıkmış oluyor." İfadelerini kullandı.

Bor dönüştükçe değerleniyor

Dünya bor rezervinin yüzde 73’üne sahip olan Türkiye, bu alanda attığı yenilikçi adımlarlar tüm dünyada dikkatleri üstüne çekiyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde, Eti Maden tarafından yapılan çalışmalarla bor madenini katma değerli yolculuğu hız kesmeden sürüyor.

Geçen yıl 1 milyar 321 milyon dolarlık satış geliriyle rekor kıran Eti Maden, katma değerli borlu ürün dönüşümüyle yeni rekorlar yolunda durmaksızın ilerliyor.

Bu kapsamda cevherin, borik asite dönüşümüyle başlayan süreç, borik asitten bor karbür üretimi devam etmekte.

Yıllık bin ton kapasite

Milli enerji ve maden politika kapsamında 2019’da temeli atılan Türkiye’nin ilk bor karbür tesisinde hazırlıkları hepsi tamamlanmış bir durumda.

Tam kapasite bir şekilde çalıştığı takdirde 279 kişiye istihdam imkanı verecek tesiste yılda bin ton bor karbür üretimi gerçekleştirecek. Elmas ve kübik bordan sonra en sert üçüncü madde olan bor karbür başta savunma sanayi olmak üzere birçok alanda kullanılıyor.

Yeni bor karbür tesisi için adres Kütahya

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de son birkaç yıl içerisinde Türkiye'nin bor madenlerinde attığı yenilikçi adımların meyvelerini toplamaya başladığını belirtti.

Nükleer alanında kullanılıyor

Önceden borun çıkarıldığı gibi cevher olarak çok düşük fiyata ihraç edildiğini anımsatan Dönmez, "Şimdi bor cevherini borik asite ve atıklarını da lityuma dönüştürüp satıyoruz. Bunun dışında kullanım alanlarını da artırıyoruz. Nitekim bu attığımız adımlar bize rekorlar getiriyor. 2 yıl üste üste bor ihracatında rekor kırdık. Yeni rekorlar için yeni tesisler ve katma değerli ürün portföyünü artması gerekiyordu. Bu tesisle bunu da yapmış olacağız." İfadelerini kullandı.

Tesisin yapım aşamasında pandemide oluşan tedarik sıkıntısına rağmen hız kesmediklerini vurgulayan Dönmez, böylesine stratejik bir tesisin Türkiye'ye katkısının maddiyatın ötesinde olduğunu vurguladı.

Bor cevherine göre bor karbürün kıyaslamasını yapan Dönmez, "Bor cevherindeki katma değer, borik asit gibi rafine ürünlerde 7 katına, bor karbür gibi ürünlerde 300 katına, bor karbürün kullanıldığı zırh sektöründe 2 bin katına, hatta roket nozul yapımı sektöründe 35 bin katına çıkmış oluyor." diye konuştu.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal