Başak Cengiz'i samuray kılıcıyla katletmişti! Katilin psikolojik tomografisinde nihai karar geldi

Başak Cengiz’i samuray kılıcı ile vahşice katleden Can Göktuğ Boz’un akıl sağlığının yerinde olduğu ve suçlara karşı cezai sorumluluğunun tam olduğu kaydedildi.

02.03.2022-09:37 - (Son Güncelleme: 02.03.2022-10:24)

İstanbul Ataşehir’de 9 Kasım 2021 günü Başak Cengiz’i samuray kılıç ile ölümüne sebep olan Can Göktuğ Boz’un akıl sağlığı ile ilgili Adli Tıp Gözlem İhtisas Dairesi ilk incelemesi yapıldı. Raporda, Boz’un akıl sağlığının yerine olduğuna dair tespitin ardından Adli Tıp 4. İhtisas Kurulu'ndan karar geldi. Kurul, Boz’un ‘Yaptığı işin farkında. Ceza sorumluluğunu etkileyecek psikopatoloji saptanmadı’ değerlendirmesinde bulundu. 

Başak Cengiz’i samuray kılıcı ile vahşice katleden Can Göktuğ Boz hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada, Boz’un akıl sağlığıyla ilişkili soru işaretleri ortadan kaldırıldı.  Adli Tıp 4. İhtisas Kurulu, Boz’un cezai sorumluluğunu azaltacak ya da kaldıracak herhangi bir akıl hastalığı ya da zeka geriliğinin olmadığı kaydedildi.  


İlk inceleme raporu: Akıl sağlığı yerinde

İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Adli Tıp Kurumu'ndan samuray kılıcı ile Başak Cengiz’i vahşice katleden Can Göktuğ Boz’un akıl sağlığının yerinde olup olmadığına ilişkin tespitini istedi. Kurum tarafından yapılan ilk incelemede Boz’un cezai sorumluluğunun tam olduğu değerlendirmesinde bulundu. Raporda, katilin ceza sorumluluğunu ortadan kaldıracak ya da etkileyecek derecede herhangi bir akıl sağlığı ya da zeka geriliğinin olmadığını yer aldı.

Adli Tıp Kurumu’ndan gelen ilk inceleme raporunun ardından gözler Adli Tıp 4. İhtisas Kurulu'na çevrildi. Kurul’un 12 sayfalık raporunda, samuray kılıcıyla katledilen kadının ölüm nedenine ve katilin ifadelerine yer verildi. Mütalaada, daha önce psikolojik tedavi gördüğü hastanelerin raporlarında Boz’un doktorlarına ‘Bir şeyler anlatırsam siz benim deli olduğumu düşünüp burada uzun tutarsınız’ dediği kaydedildi. 

Mütalaa: Yeri cezaevi değil, akıl hastanesi

Hastanede daha önce uyuşturucu madde kullandığı için tedavi gören Can Göktuğ Boz'un olay anında ya da öncesinde madde etkisinde olup olmadığının tespitinin yapılmaması önemli bir tıbbi eksiklik olduğu bildirildi. Akıl sağlığının yerinde olmadığının yer aldığı mütalaada, Boz’un yerinin cezaevi değil akıl hastanesi olduğu savunuldu. 

Can Göktuğ Boz

Kurul: Ceza sorumluluğu etkileyecek psikopatoloji yok

Adli Tıp Kurumu 4. Adli Tıp İhtisas Kurulu, 25 Şubat 2022 günü yapılan katilin muayenesinde Boz’un ‘100 gündür cezaevindeyim, bir bayanı öldürdüm. Şizofren hastası olduğum için yaptığımı düşünüyorum. Kafamın içindeki sesler tehdit etti ve sesler şeytanın sesi’ dediği ifade edildi. 

Boz’un cezai sorumluluğunu ortadan kaldırılması için yaptığı savunma olduğunu değerlendiren kurul, ‘Yaptığı işin farkında. Çağrışımlar düzgün, amaca varıyor, ceza sorumluluğunu etkileyecek psikopatoloji saptanmadı’ tespitinde bulundu.

Cezai sorumluluğu ortadan kalkmaz

Başak Cengiz’i samuray kılıcı ile vahşice katleden Can Göktuğ Boz’un muayene sonucunda, akıl sağlığının yerinde olduğu ve suçlara karşı cezai sorumluluğunun tam olduğu kaydedildi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal