Barış Manço'yu 76. Doğum Gününde Saygı Ve Özlemle Anıyoruz

Türk müziğinin unutulmaz isimlerinden olan Barış Manço'nun bugün doğum günü. Besteleri, yaptığı programlar ve örnek olan yaşamıyla gerçek bir efsane olarak gösterilen Barış Manço'yu rahmetle anıyoruz.

02.01.2019-12:03 - (Son Güncelleme: 02.01.2019-11:37) Barış Manço'yu 76. Doğum Gününde Saygı Ve Özlemle Anıyoruz

Şarkıları ve sözleri yıllar sonra bile dilden dile dolaşan Barış Manço Türk müziğinde unutulmaz bir yere sahip.

7'den 77'ye her kesimin tanıyıp dinlediği bir isim olan, şarkılarıyla yalnızca kendi zamanının değil gençlerin de sesi olabilen Barış Manço arkasında 200'den fazla beste, 12 altın ve bir platin albüm bıraktı.

Yalnızca albümleri ve sempatik davrabışları ile değil aynı zamanda kültürü ve kıtalar arası yolculuklarıyla bir dünya yıldızı olmayı başaran Barış Manço, 1999 senesinde vefat etmişti.1943 yılında dünyaya gözlerini açan Barış Manço, hayatı boyunca birçok ilklere imza attı ve hali hazırda büyük bir keyifle dinlediğimiz şarkıların altına da imzasını koydu.



BARIŞ MANÇO KİMDİR?

Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucuları içerisinde sayılan Barış Manço, 2 Ocak 1943 yılında  İstanbul'da doğdu. II. Dünya Savaşı zamanında doğduğu için ailesi Mehmet Barış isminin verdi.

Üç yaşındayken anne babasının ayrılığının ardından Barış Manço, babası ile hayatını sürdürmeye başladı. Ortaokulu yatılı olarak Galatasaray Lisesi'nde eğitim gören Manço, 1959 yılında  babasının ölümü üzerine Galatasaray Lisesi'nden ayrılarak, eğitimini Şişli Terakki Lisesi'nde bitirdi.



İLK KONSERİ

1957 yılında  amatör olarak müzikle ilgilenen Barış Manço, 195'de ilk grubu Kafadarlar grubunu oluşturdu. Ortaokul zamanında kurulan bu grup rock'n roll coverları yaparken, Barış Manço'da ilk bestesi Dream Girl'ü bu zamanda yaptı ve Ankara'da küçük bir müzik ödülünün de sahibi oldu.

İkinci grubu Harmoniler'de yine Galatasaray Lisesi'ndeki arkadaşları bulunuyordu. 1959 yılında Galatasaray Lisesi konferans salonunda ilk konserini verdi. 1960'lı senelerde müzik hayatına atılan Barış Manço, beste yapmaya ve çeşitli gruplarla çalmaya başladı. 1968 yılının başında Kaygısızlar grubu ile çalışan Manço grupla beraber plak çıkardı. Barış Manço ve Kaygısızlar'ın Sayan'dan çıkardığı, Kol Düğmeleri / Big Boss Man / Seher Vakti / Good Golly Miss Molly parçalarını içeren bu ilk plak 1968'de yayınlayıp oldukça geniş bir popülarite kazandı.



'DAĞLAR DAĞLAR' İLE TÜRKİYE TANIDI

1969'nın sonlarında Kaygısızlar ile yollarını ayıran Barış Manço ardından Dağlar Dağları yayınladı. 700.000'den fazla satan Dağlar Dağlar plağı Manço'ya kariyerindeki tek Platin Plak Ödülü'nün sahibi oldu.

Dağlar Dağlar'ın başarısı ile Türk müziği piyasasında büyük yankı uyandıran Barış Manço, 1970 yılında Türkiye'de ender görülen bir işe imza atıp zaten ünlü olan Moğollar ile güçlerini birleştirdi. Grubun adı da 'MançoMongol' (Manchomongol) olarak değişti.

Manchomongol 1971 yılının Haziran ayında gruptaki anlaşmazlıklar ve Barış Manço'nun sağlık sorunları sebebi ile dağıldı.

35 yaşında iken Lale Çağlar ile 18 Temmuz 1978'de dünya evine girdi. Düğünden sonra çok sevdiği çocukları Doğukan ve Batıkan dünyaya geldi.



YÜKSELİŞ DÖNEMİ

Yeniden müzik hayatına dönen Barış Manço, 80'li yıllarda 'Sözüm Meclisten Dışarı', 'Estağfurullah… Ne Haddimize!', '24 Ayar', 'Değmesin Yağlı Boya', 'Sahibinden İhtiyaçtan', 'Darısı Başınıza' adlı albümleriyle popülerliğini yükseltti.

Barış Manço bu dönemde 'Arkadaşım Eşek', 'Dönence', 'Hal Hal', 'Halil İbrahim Sofrası', 'Bugün Bayram', 'Domates Biber Patlıcan', 'Kara Sevda', 'Can Bedenden Çıkmayınca' ve 'Nane Limon Kabuğu' gibi hit şarkılarla gönülleri fethetti.

DÖNEMİN EN BAŞARILI TV YÜZÜ

1988 yılında  Barış Manço'yu başta çocukların olmak üzere herkesin sevgilisi kılacak '7'den 77'ye' programı başladı. TRT'de yayınlanan bu programda TV ekibi 150'den fazla ülkeye gidip, oraları seyircilere anlattı.

'Adam Olacak Çocuk' ile de çocuklara yeteneklerini sergileme fırsatı sunan Manço, dönemin en başarılı televizyon yüzü oldu.



VEFATI

31 Ocak 1999 akşamı tüm dünyadaki hayranlarını hüzne boğdu. 56 yaşındayken Kadıköy'deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Ölüm haberi yayılır yayılmaz Türkiye'nin her tarafından ellerinde mum binlerce insan evinin önüne toplandı ve tek yürek olarak gözlerinde yaşlarla 'Gülpembe'yi seslendirdi.

1991 senesinde devlet sanatçısı unvanı alan Barış Manço'nun cenazesi için devlet töreni gerçekleştirildi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal