Barbaros Hayreddin Paşa

Barbaros Hayreddin Paşa kimdir ve Osmanlı’da görevi nedir: Barbaros Hayreddin Paşa Türk Tarihi'nin en ünlü denizcisi, komutanı ve Kaptan-ı Deryası olarak dikkat çeker.

21.07.2020-13:41 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-13:37) Barbaros Hayreddin Paşa

Kanuni Sultan Süleyman döneminde devletin hizmetine girmiştir. Bugünkü Yunanistan sınırları içinde doğmuş olsa da kendisi devşirme değil, Türkmen bir aileden gelmektedir. Elde etmiş olduğu başarılar sadece biz tarafından değil, Avrupa'da da kabul edilmektedir. Saygı duyulan bir komutandır.

Barbaros Hayreddin Paşa Kimdir?

Barbaros Hayreddin Paşa, gelmiş geçmiş en büyük Türk denizcisidir. 1478 yılında Midilli adasında dünyaya gelmiştir. Babası Yakup beydir. Köken olarak Türk'tür. Tek bir çocuğu vardır ve onun adı da Kara Hasan Paşadır. Elde etmiş olduğu birçok başarıdan dolayı sadece Türkler tarafından değil, onun en büyük düşmanı olan Avrupalılar tarafından da taktir görmüştür. Kızıl sakallı olmasından dolayı İtalyanlar ona Barbarossa demiştir. Bunun yanı sıra mitolojiye göre denizlere hakim olan ünlü Poseidon ile eş tutulmuş, birçok Avrupalı tarafından Poseidon'un meşhur üç uca sahip olan mızrağıyla çizilmiştir. Çok uzun yıllar boyunca Akdeniz civarında korsanlık yapmış ve daha sonra Osmanlı Devleti'ne katılmıştır.

Barbaros Hayreddin Paşa Osmanlı'ya Nasıl Katıldı?

Barbaros Hayreddin Paşa kimdir ve Osmanlı’da görevi nedir: Ünlü denizcinin Osmanlı Devleti ile tanışması Yavuz Sultan Selim dönemine denk gelir. 1516 yılında ele geçirmiş olduğu ve içinde çok sayıda ganimet bulunan bir gemiyi padişaha yollamıştır. Bunun üzerine padişah da ona çeşitli armağanlar göndermiştir. Bunun sonrasında Yavuz onu Cezayir beylerbeyi ilan etmiştir. Burada çıkan büyük bir isyanı bastırmıştır. Daha sonra İspanyollarla savaşmış ve bölgeyi korumuştur. Ancak son savaşta geri çekilmek zorunda kalmıştır. Kanuni Sultan Süleyman'ın tahta geçmesinden sonra kendisi İstanbul'a davet edilmiştir. Hatta onun için çok görkemli bir karşılama töreni düzenlenmiştir. Daha önce görülmemiş bir şekilde Kanuni Sultan Süleyman, ona bir tabure vererek karşısında oturmasını sağlamıştır. Barbaros da Cezayir'in anahtarını sultana hediye etmiştir. Ardından Kaptanı Derya olarak atanmıştır. Yani tüm Osmanlı donanması kendisiniz hizmetine verilmiştir.

Barbaros Hayreddin Paşa'nın Başarıları Nelerdir?

Barbaros Hayreddin Paşa kimdir ve Osmanlı’da görevi nedir: Barbaros Osmanlı Devleti'nin en büyük kaptanı deryasıdır. Elde etmiş olduğu birçok başarısı vardır. Cezayir topraklarını ele geçirmiştir. İspanyol ve Araplardan oluşan orduyu yenmiştir. Avrupa kıyılarında birçok yeri almıştır. İtalya kıyılarına seferler düzenlemiştir. Tunus'u fethetmiştir. Venedik'e ait olan adaların tümünü almıştır. Onun şüphesiz ki en büyük başarısı Preveze Deniz Savaşıdır. Andre Dorya komutasındaki yüzlerce gemiden haçlı donanmasını yenmiştir. Bu savaş dünya tarihine geçmiştir. İstanbul'da vefat etmiştir. Cenazesine Avrupa'dan gelen birçok denizci ve amiral de katılmıştır. Aynı zamanda kendi kaleminden çıkmış olan bir günlüğü vardır. Bu açıdan bakıldığı zaman son derece büyük bir şahsiyettir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal