Banka kredi sicili nedir? Banka kredi sicili nasıl temizlenir? Banka kredi sicili temizleme yolları

Banka kredi sicili olanlar bu sicilin nasıl temizlendiğini araştırıyorlar. Peki banka kredi sicili nasıl ve ne zaman temizlenebilir? İşte detaylar...

25.06.2022-22:06 - (Son Güncelleme: 25.06.2022-22:06) Banka kredi sicili nedir? Banka kredi sicili nasıl temizlenir? Banka kredi sicili temizleme yolları

Geldiğimiz bu devirde bir çok insanın ihtiyaçlarını giderebilmeleri adına yüksek miktarlarda krediye ihtiyaç duydukları bilinen bir gerçektir. Bankalar da bu nakit ihtiyacını karşılayan en önemli işletme görevini görürler. Bunu yaparken bankalar da belli başlı kriterlere bakmak durumundadırlar. Bu kriterlerin başında ise kredi sicili gelmektedir.

Banka kredi sicili müşterinin güvenirliğini ve müşteriye verilecek nakit paranın geri verilip verilemeyeceğinin iknası adına oluşturulmuş bir sistemdir. Bu sistem ülke içerisinde ki tüm bankalar kullanmaktadır ve müşteriler bu bankalardaki kredi sicillerine göre belirli puanlar üzerinden değerlendirme almaktadırlar. Bu noktada kredi siciliniz üzerinden ulaşılan puana göre;

  • 1700-1900 arası puanlar çok iyi, tüm kredileri almaya müsait müşteri olarak tanımlanır. Kredi notunuzun bu noktada olması halinde; sadece maaşınızın ve işletmenizin talep ettiğiniz kredi ya da ürünü almak için yeterli olup olmadığına bakılacaktır.
  • 1500-1699 arası puanlar iyi olarak tanımlanmaktadır. Bu kişilerin puanının neden düşük olduğu incelenir ve daha sonra istediği ürünlerin ödemesi ile ilgili detaylar da incelenmeye başlanır. Bu puandakiler de kredi alma ihtimali fazla olan müşteriler arasında yer alırlar.
  • 1100-1499 notu olan kişilerin bazı bankalarda kredi alma ihtimali bulunmaktadır fakat yüksek miktarda kredilerde bankalar bu kişilere çok fazla şans tanımazlar.
  • 700-1099 puanı orta riskli olarak ele alınır ve bankalardan düşük limitli kredi kartları dışında bir ürün almaları çok zor olacaktır.
  • 1-699 arası puan gurubu riskli olarak tanımlanır ve bu kişiler bankaların imkanlarından yararlanamazlar.

Banka sicili nasıl bozulur?

  • Bankadan kredi kullanmanız ve kredinizi zamanında ödememeniz durumunda banka,  kredi sicilinize ödemelerinizin düzenli olmadığını yansıtacaktır.
  • Kredi kartı borcunu zamanında ödememek veya çok geç ödemek de banka kredi sicilinizi olumsuz yönde etkiler. Bankanıza sürekli olarak kredi kartınızın asgari tutarını ödemek de kredi sicilinizin etkilenmesine neden olur. Sadece asgari tutarı ödeyerek alışveriş yapmanız kredi notunuzun düşmesi üzerinde olumsuz etkiye sahiptir.
  • Borç karşılığı olarak bankalara verilen; çek, senet günü geldiği zaman ödenmezse kredi notunuzun düşmesine neden olmaktadır.

Yukarıda değindiğimiz durumların sürekli olarak tekrarlanması banka sicil kaydınıza ve kredi notunuza etki etmektedir. Puanınız çok fazla düşüş gösterirse banka siciliniz bozulma durumu oluşur. Puan düşünce banka sicili bozulmaz ama alınan kredi 3 ay ve daha fazla süre art arda ödenmez ve yeniden yapılandırma da yapılmazsa siciliniz direkt olarak bozulur.

Banka sicili bozulursa ne olur?

Bankalara olan borcunuzu ödemediğiniz taktirde bankalar kendi hukuk kuruluşları vasıtasıyla bu borcu sizden tahsil etme yoluna gider. Bu işlemlerin olduğu süreçte sizin başka bir bankadan kredi almanız ise imkansız hale gelecektir. Bu borcun tahsil edilmemesi ya da icraya düşmesi ise sizi kara listeye alır. Kara liste ise bütün bankalarda kara listeye girmek ve hiçbir bankanın sizinle bir daha çalışmak istemeyeceği anlamına gelmektedir ve bunu düzeltmek de inanılmaz derecede zordur.

Banka kredi sicili nasıl temizlenir?

Bankalar bozulan siciliniz sonrası size 5 yıl boyunca kredi vermez bu süreçte sizin için amaç borçlarınızı ödemek olmalıdır. Borçlarınızın tamamını ödemek sizin için temiz bir sicil yolunda atılacak en büyük adım olacaktır. Kredi sicilinizin bozulmasında sadece bir adet kredi kartı sebep olduysa ve elinizdeki başka bir kredi kartını hala kullanmaya devam ediyor ve onun borçlarını zamanında ödüyorsanız kredi notunuz yükselmeye başlayabilir. Bankalar sicilinizin temiz olduğunu gördüklerinde sizinle yeniden çalışmak isteyeceklerdir. Bu noktada sürekli olarak asgari ödeme yapmak yerine en azından bir seferliğine de olsa kredi borcunuzun tamamını kapatmakta sizin kredi notunuza artı olarak yansıyacağı için sicilinize de olumlu etkisi olacaktır. Bu şekilde bir borç ödemesi yapmak, sicilinizde pozitif değerlendirme alacak bir hamleyi gerçekleştirecek, kredi alabilmeniz için etkili bir yöntemdir.

Bu noktada devletin de bazı zamanlarda kredi sicil affı tarzında olanak sunduğu dönemler olmaktadır. Bu dönemleri takip edip bu aftan da yararlanıp siciliniz temize çıkarabilirsiniz.

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal