Balıkların mevsimi geldi: Yararı kadar zararı da var! Zehirlenmek istemiyorsanız bu uyarılara dikkat edin

Sağlıklı omega-3 kaynağı olan balıkların önemi ayrı bir yerde tutuluyor. Fakat uzmanlara göre balıkların sağlığa faydaları, yenme şekillerine bağlı olarak değişebiliyor. Özellikle füme balık türleri konusunda zehirlenme gibi ciddi riskler bulunuyor.

09.10.2022-14:15 - (Son Güncelleme: 09.10.2022-14:15) Balıkların mevsimi geldi: Yararı kadar zararı da var! Zehirlenmek istemiyorsanız bu uyarılara dikkat edin

Sonbahar mevsiminin en çok sevilen gıdalarından birisi olan balıklarda omega-3 başta olmak üzere insan sağlığına faydalı pek çok vitamin ve mineral bulunuyor. Farklı türlerde olan balıkların pişirilme türleri de farklı şekillerde olabiliyor. Günümüzde gün geçtikçe artan füme balık tüketimi konusunda uzmanların önemli uyarıları bulunuyor. Yapılan uyarılara göre Füme somon gibi yemeye hazır füme balıklar, listeriosise neden olan bakterileri barındırabiliyor. Birçok insan bu zehirlenmenin ardından belirti göstermiyor veya ağrı ve ishal gibi sorunlar yaşıyor.

Yararı kadar zararı da var

Bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için  listeriyoz, sepsis veya menenjit gibi ciddi ve yaşamı tehdit eden sorunlara yol açabiliyor. Özellikle hamileyken alınan listeriyoz maddesi, bebek düşüklerine ve ölümlerine neden oluyor.

Füme balık zararları

Zehirlenmek istemiyorsanız bu uyarılara dikkat edin

Gıda Standartları Ajansı (FSA), 2020'den bu yana, sekizi Birleşik Krallık'ta devam eden bir salgının bir parçası olarak bu yılın Ocak ayından bu yana olmak üzere 14 listeriosis vakası kaydedildiğini söyledi. Biri hamile olan bu kişilerin çoğu, yemeye hazır füme balık yediklerini bildirmişti. İngiltere ve İskoçya'da vakalar tespit edildi. Ajans şimdi 65 yaşın üzerindekileri, hamile kadınları ve kanser gibi altta yatan tıbbi durumları olan veya bağışıklık sistemi zayıflamış olanları, tütsülenmiş balıkları yemeden önce iyice pişirdiklerinden emin olmaları için uyarıyor. FSA, tütsülenmiş balıkları sıcak olana kadar pişirmenin tehlikeli bakterileri öldüreceğini ve herkesin yemesini güvenli hale getireceğini söyledi.

Son kullanma tarihlerine dikkat

FSA'daki olaylardan sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Caroline Handford şunları söyledi: 

"Genel halk için listeria nedeniyle ciddi şekilde hastalanma riskleri çok düşük olsa da, savunmasız insanları uyarmaya ihtiyacımız var - özellikle 65 yaş üstü, hamile kadınlar ve zayıflamış bağışıklık sistemleri – tütsülenmiş balık yemeye hazır tüketmenin devam eden risklerinin farkında olmalı. Bu gruplardan herhangi biri hazır füme balık yiyorsa, yemeden önce iyice pişirildiğinden emin olmalı. 'İnsanlar ayrıca, soğutulmuş yemeye hazır füme balıkları 5C (41F) veya altında soğuk tutarak, ürünleri her zaman son kullanma tarihlerine göre kullanarak, etiketteki saklama talimatlarını izleyerek ve sonuna kadar pişirerek riski daha da azaltabilirler.' 

Salgının araştırılmasında da yer alan Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı'nda gıda güvenliği uzmanı olan Profesör Saheer Gharbia ise "Çoğu insanda enfeksiyon belirtisi görülmez veya yalnızca karın ağrısı veya ishal gibi hafif belirtiler görülür. genellikle tedaviye ihtiyaç duymadan birkaç gün içinde geçer. Ancak, bazıları çok daha ciddi hastalık riski altındadır." ifadelerini kullandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal