Deprem uzmanından korkutan uyarı: Bardağı taşıran son damla olur! 25 Ekim detayı dikkat çekti

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür’den korkutan bir uyarı geldi. Türkiye'den de görülebilecek 25 Ekim'deki güneş tutulması ‘’Depreme neden olur mu?’’ sorusuyla ilgili konuşan Görür, "Bardağı taşıran son damla olabilir" dedi. Konu hakkında merak edilenler haberimizde...

09.10.2022-11:38 - (Son Güncelleme: 10.10.2022-13:37) Deprem uzmanından korkutan uyarı: Bardağı taşıran son damla olur! 25 Ekim detayı dikkat çekti

Türkiye’nin önemli deprem bilimcilerinden Prof. Dr. Naci Görür, Twitter'dan yaptığı açıklamada, 25 Ekim'de Türkiye'den de görülecek güneş tutulmasının fay hatlarını tetikleyip tetiklemeyeceği konusunda bir açıklama yaptı. Kendisine gelen sorulara sosyal medya hesabından yanıt veren Görür, konu hakkında "Bardağı taşıran son damla olabilir" ifadelerini kullandı.

Deprem uzmanından korkutan uyarı

Takipçilerinin konu hakkındaki sorularını cevaplayan Naci Görür, "Kimi takipçilerim soruyor. Bu ay güneş tutulması olacak. 17 Ağustos 1999 depreminden önce de olmuştu. Endişeliyiz hocam ya tekrar olursa' diyorlar" diye sözlerine başlayan Prof. Görür, "Ay, Dünya ile Güneş arasına girdiğinde bu olay gerçekleşir. Bu olay sırasında üç gezegen de aynı sırada olduğu için Dünya üzerine daha fazla çekim uygularlar. Bu çekim hem hidrosferde hem de litosferde kabarmalara neden olur. Kimi zaman litosferdeki kabarma 25-30 cm varabilir" dedi.

Naci Görür 25 Ekim Tutulması

Bardağı taşıran son damla olur

Güneş tutulmasının normal şartlarda depreme sebebiyet vermeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Naci Görür,  "Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olmaz. Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ve deprem üretmeye zaten hazır hale gelmiş ise o faylar üzerinde depreme neden olabilir. Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir" sözlerini kulllandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal